23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Rapport: Mere klimavenlige byggematerier skal hjælpes på vej

En netop udgivet rapport vidner om, at større udbud samt flere tests og dokumentation af mere klimavenlige byggematerialer er nøglen til grønnere byggeri. Det viser undersøgelsen, der er foretaget af Teknologisk Institut.

Nye tal viser, at ressourceforbruget i byggebranchen udgør 31 procent af det samlede forbrug i Danmark, og at udledning af CO2 fra både importerede og indenlandsk-producerede byggematerialer udgør 17 procent af den samlede udledning i Danmark.

Byggebranchen vurderer, at det er væsentligt at anvende mindre klimabelastende byggematerialer, hvis de skal leve op til kommende års klimakrav.  Men samtidig efterspørger bygherrerne, rådgiverne og de udførende bedre adgange til mindre klimabelastende byggematerialer, hvor de vel at mærke kender egenskaberne ved de nye materialer.

Det fremgår af en ny rapport fra Teknologisk Institut, hvor GTS-instituttet har undersøgt aktuelle barrierer og muligheder for at fremme udviklingen og anvendelsen af mindre klimabelastende byggematerialer i Danmark. Det er undersøgt via en undersøgelse blandt mere end 200 aktører i byggebranchen.

Adgang, test og dokumentation

“De udførende i byggeriet ønsker bedre adgang til mindre klimabelastende byggematerialer. Men ikke for enhver pris. Der er en nødvendig konservatisme i byggeriet, fordi vores bygninger skal både være sikre og kunne holde i mange år. Derfor vurderer aktørerne, at det vil øge efterspørgslen af mere bæredygtige byggematerialer, hvis der er bedre test og dokumentation af materialernes egenskaber og klimaaftryk”, siger direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut.

Mindre klimabelastende byggematerialer kan være biobaserede materialer, træ, jord og ubrændt ler og selvfølgelig også de traditionelle byggematerialer, hvor klimabelastningen er reduceret.

Fokus på klimakrav

Teknologisk Institut påpeger, at det i den grønne omstilling og for at overholde de fremtidige klimakrav i Bygningsreglementet er vigtigt med grundig dokumentation af de byggematerialer, der anvendes. Både i forhold til klima og CO2-udledning – men også i forhold til ressourceforbrug ser GTS-instituttet store klimaudfordringer på byggeriets vegne. Samtidig er branchen ikke gode nok til at genanvende og genbruge – Danmark er kun fire procent cirkulær i forhold til at genbruge vores ressourcer ifølge den nyligt udkomne Circularity Gap Reportog det er noget mindre end de lande vi normalt sammenligner os med.

Læs mere her

Foto: Teknologisk Institut

GTS-foreningen
Gregersensvej 3
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84807915
P nummer: 1002704477

Kontaktperson

DC
Dorthe Christiansen
Informationschef
+45 45162624 info@gts-net.dk

Send til en kollega

0.047