Overhalingsforbud spøger igen
Venstres retsordfører, Kim Andersen, kræver overhalingsforbud for lastvogne på to-sporede motorveje – vognmænd afviser forslaget.
Det er kun får år siden daværende transportminister Flemming Hansen blev så irriteret over, at overhalende lastvogne på motorvejen tvang ministerchaufføren til at lette foden fra speederen, at han lagde op til et generelt overhalingsforbud for lastvogne på to-sporede motorveje.
Men den lyse idé falmede hurtigt, da embedsmænd – med hjælp fra vognmandsorganisationerne – konstaterede, at de negative konsekvenser af et overhalingsforbud langt overskyggede gevinsten for personbilstrafikken.
Nu er Venstres retsordfører, Kim Andersen, fundet inspiration i den samme frustration over de berygtede ’elefant-væddeløb’ og forslår et overhalingsforbud for lastvogne på tosporede motorveje.
- Der opstår tit farlige situationer og trængselsproblemer på motorvejene, og begge dele er meget ofte forårsaget af store lastbiler, som sågar med anhængere overhaler hinanden. Hvis ikke branchen selv kan gøre op med problemet, skal det forbydes, udtaler Kim Andersen ifølge Jyllands-Posten.
Han har omgående fået opbakning fra Socialdemokraterne og Det konservative Folkeparti.
I sidstnævnte parti genkender retsordfører Tom Behnke frustrationen, men understreger, at han vil lytte til fagfolkene, før han afgør om han vil stemme for et overhalingsforbud.
ITD: KatastrofeI International Transport Danmark (ITD) er formanden, direktør Mogens Therkelsen, nærmest rystet over forslaget kommer Venstre og Konservative.
- Lige netop de to partier har vi været i særlig tæt dialog med om transporterhvervets mange konstruktive tiltag for at aflaste flaskehalsproblematikken på motorvejene, siger Mogens Therkelsen, der advarer mod politisk enegang og opfordrer politikerne til at inddrage branchen, før lastbilerne gøres til syndebuk på et helt uholdbart grundlag.
- Jeg synes, det var mere på sin plads med en dialog med brancheorganisationerne, og ITD står meget gerne til rådighed. Vi løser nemlig ikke de trafikale problemer blot ved at hænge en enkelt transportgruppe ud. Så enkelt er det simpelthen ikke, siger formanden for ITD.
Han opfordrer politikerne til at søge andre og mere konstruktive løsninger på trængselsproblemerne på vejene. Herunder indførelse af Intelligente Trafiksystemer (ITS), højere totalvægt for lastvogne, udvidelse af modulvogntogsforsøget, samt ITD’s forslag om natdistribution.
DTL: IrriterendeI Dansk Transport & Logistik (DTL) erkender man blankt, at overhalende lastbiler er til gene for personbilstrafikken. Men vognmandsorganisationen har svært ved at skjule irritationen over den korte politiske hukommelse.
- Egentlige elefantvæddeløb er uacceptable, og DTL tager naturligvis afstand fra dem. De er til gengæld meget få, så derfor er det at skyde gråspurve med kanoner at ville indføre et generelt overhalingsforbud for lastbiler af den grund. Det er DTL klart imod, og det er en ekspertgruppe under Vejdirektoratet, der for nylig har undersøgt, om der var basis for at udvide overhalingsforbuddet for lastbiler, enig med os i, siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard.
I februar 2008 konkluderede en gruppe eksperter, samlet af Vejdirektoratet, at en udvidelse af overhalingsforbuddet ikke vil være nødvendig. I stedet anbefalede gruppen brug af dynamiske forbud, altså ITS, intelligente trafik systemer.
DTL påpeger, at der allerede i dag er overhaling forbudt for lastvogne på omkring 400 kilometer dansk motorvej.
- Det skal selvfølgelig løbende vurderes, om der er strækninger, hvor man enten skal fjerne eller indføre et forbud. Men grundlæggende er problemet med overhalende lastbiler meget lille – selv om det opleves som stærkt generende for den eller de bilister, når det sker – og det vil derfor være panikpolitik at indføre et generelt forbud. Vi er i DTL altid åben over for en konstruktiv dialog med politikerne – også om elefantoverhalinger. Men vi må ærligt talt sige, at der for transporten i dag er langt alvorligere emner at tage fat på end dette. Vi har et erhverv med en stærkt stigende konkurrence fra udenlandske vognmænd, så at forbedre de danske transportvirksomheders vilkår økonomisk og politisk har i DTL et langt større fokus end dette, siger DTL-direktøren.