Chokbøde truer SAS
SAS risikerer milliardbøde i den verdensomspændende kartelskandale på luftfragt.
EU-Kommissionen fælder om kort tid sin dom over SAS i kartelsagen og det kan ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten ende med en gigantbøde. Avisen har i samarbejde med en række fremtrædende konkurrenceretseksperter regnet på, hvor stor bøden kan blive.
Ifølge eksperterne taler for en meget stor bøde, der vil kunne runde 1 milliard kroner – ikke mindst fordi bødestørrelserne har haft en tendens til at være stigende for at afskrække andre fra karteldanelse.
SAS indrømmede i 2007, at datterselskabet SAS Cargo havde været en del af et verdensomspændende fragtkartel, der i over fire år aftalte og koordinerede fælles prisstigninger i form af eksempelvis brændstof- og sikkerhedstillæg.
- Der er nok ingen tvivl om, at det kan blive en ganske alvorlig bøde. Om en bøde til SAS rammer 1 mia. kr., er svært at forudse, men bødestørrelserne er over de sidste 3-4 år steget kraftigt, og reglerne indeholder teoretisk mulighed herfor, siger Morten Nissen, der er partner og konkurrenceretsekspert i advokatfirmaet Bird & Bird i Bruxelles til Jyllands-Posten.
- Vi er absolut oppe i den høje ende. Det er en meget alvorlig sag for SAS, fastslår Niels Rytter, tidligere kontorchef i Konkurrencestyrelsen og stifter af virksomheden Konkurrencerådgivning overfor avisen.
Urealistisk højHos SAS betegnes bøden som urealistisk høj. Kommunikationsdirektør Claus Sonberg betegner SAS’ andel i sagen som meget lille og dertil kommer, at hovedparten af SAS Cargos samarbejder med konkurrenter har været godkendt af konkurrencemyndighederne.
- Når man lægger disse fakta til grund, virker Jyllands-Postens estimat urealistisk højt, mener Claus Sonberg.
Aktie-analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, siger til RB-Børsen, at en kæmpebøde ikke vil være livstruende for SAS:
- Det er da klart af for hver krone, der bliver pålagt i bøde, så bliver selskabet finansielle beredskab svækket. Man er som SAS-investor nødt til at forholde sig til, at der kommer en bøde i den størrelsesordenen, men jeg mener bestemt ikke det river det finansielle grundlag væk under SAS.