Havnene vokser stærkt i areal
Krise eller ej: Selv om der tegner sig et lidt broget billede af situationen i de danske havne efter finanskrisen, fortsætter de store milliardinvesteringer på de danske havne.
Af Finn Bruun
Frem til 2015 udvider de danske havne deres erhvervsareal med hele 500 hektar. Det er 25 procent mere areal end i dag – og der bruges milliarder på investeringer. Samtidig undrer organisationen Danske Havne sig over, at virksomhederne på havnene ikke er mere udfarende. Der er nemlig masser af muligheder.
- I det grønne transportforlig blev havnene jo som noget nyt betegnet som et koordinerende led i transportkæden, og der kom penge til bedre veje til havnene – både konkret og i form af undersøgelser. Det var et skulderklap fra Folketinget i form af projekter til 1,6 milliarder kroner, som vi straks gik til vores ejere - kommunerne - for at få sat tingene i gang hurtigt, siger sekretariatschef i Danske Havne, Tom Elmer.
Blandt de konkrete projekter er Marselis-tunnelen i Århus, opgradering af vejen til Kalundborg og det sidste stykke motorvej til Esbjerg Havn. Projekterne udføres inden for de næste par år.
- Vi har selv planer om at udvide erhvervsarealerne i havnene med 500 hektar. Det er 25 procent mere netto og det gælder ikke blot nogle få havne. Alle de større havne har udvidelsesplaner inden 2015, påpeger Elmer.
Mere end nogensindeHavnene finansierer det dels med lån, dels ved at afhænde gamle dele af havnene.
- Så der kommer til at ske masser af ombygninger på havnene. At udvide med 500 hektar i bykernerne i landets største byer er aldrig set før i det omfang. Og det viser hvor vigtig en plads havnene i dag har i kommunerne, mener Tom Elmer.
Selv investerer havnene 10 milliarder kroner primært i faste ting som bygninger, kajer, opfyldninger, uddybninger af indsejlinger.
- Det er i havnesammenhæng enorme beløb, selv om det måske ikke lyder af som meget sammenlignet med køb af store skibe.
Havnene har længe været under markant pres for at skaffe flere og større arealer især til kajer og oplagspladser til korn, træpiller, skrot, vindmøller, jernplader og byggematerialer. - Vi har således haft et stort boom i hav-materialer til byggeri.
Tom Elmer peger på, at presset for areal ikke så stort i øjeblikket grundet finanskrisen, ”men vi er jo ikke bundet af øjeblikkelige forretningsudsving, så vi fortsætter udbygningen”. Desuden udnyttes krisen konstruktivt til at tilrettelægge byggerierne mest praktisk.
Kom frit frem- Heldigvis får havnene hele tiden nye forretningsområder. Ofte sker det i samarbejde med havnevirksomhederne, men alt for høj grad er det overladt til havnen at finde de nye kunder, mener Tom Elmer.
Han mener, at skibsmæglere og speditører burde gøre langt mere.
- I hvert fald oplever vi, at der er mange kunder som kunne dyrkes mere. Vi kan sejle langt flere lastbiler - ro-ro er rigtig godt egnet til Danmark, og vi skal blot have noget mere kritisk masse, så det bliver en ordentligt forretning.
Han appellerer til havnevirksomhederne om at være med udfarende.
- Når havnene kan ansætte en marktingsmedarbejder, der kan gå ud og plukke den virksomhed efter den anden, der har et transportbehov og efterfølgende give emnet til en skibsmægler til opfølgning, så er der nogen, der skal lave noget mere. De er ikke opsøgende nok men dyrker kun de kunder, de allerede har. Opgaven nu er at få fat nye kunder. Derfor må speditører i højere grad tænke søtransport og jernbane ind i deres transporter, fastslår sekretariatschefen.