23948sdkhjf

Samfundsøkonomisk klamphuggeri

Socialdemokraternes og SF’s udspil til en ny skattereform får hug fra transportsektoren.

Socialdemokraternes og SF’s udspil til en ny skattereform får hug fra transportsektoren.



S/SF peger blandt andet på yderligere kørselsafgifter på lastbiler på 1,5 mia. kr. og det udløser hovedrysten hos såvel Dansk Transport og Logistik som DI Transport.

- Den logik er samfundsøkonomisk klamphuggeri, som skjuler, at afgiftsbyrden på lastbiler vil ramme samfundet som en boomerang i sidste ende, siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard.

Han peger på, at kørselsafgifter vil være en ren skat uden nogen særlig adfærdsregulerende effekt på erhvervstrafikken.

- Godset skal frem, bygninger skal renoveres, veje skal vedligeholdes, affald skal køres bort, og hvor det kunne lade sig gøre med alternative løsninger til lastbilerne, er de meget ofte ikke til stede, fordi politikerne selv ikke vil give en bedre prioritering af godstransporten for eksempel på jernbane. Transportvirksomhederne vil blive skatteopkrævere, og samfundet og den enkelte borger vil mærke dette i form af stigende omkostninger, påpeger Østergaard.

Han peger på, at en yderligere afgiftspålæggelse – udover de 500 mio. kr. som regeringen, DF, S, SF og R i forvejen er blevet enige om – vil være det endelige dødsstød til vognmandserhvervet i den form, man kender det i dag.

- Vognmandsvirksomheder vil blive lagt ned på stribe. Det vil give færre spillere på markedet, som igen giver mindre konkurrence og dermed stigende priser hos kunderne. De vognmænd, der vil blive ramt af det her, flytter ikke bare til udlandet – de lukker, siger DTL-direktøren.

Blindgyde

DI-direktør Michael Svane peger på, at varernes mobilitet er helt grundlæggende for velstand og velfærd.

- Man kan ikke lægge den slags afgifter på lastbiler uden at det påvirker prisen på mælk, brød og alle andre varer. Det er en afgiftsmæssig blindgyde, mener Michael Svane.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.186