23948sdkhjf

Ørn med overblik

Britisk når det er bedst - højt niveau på trafiksikkerhed præger Dennis Eagle.

Britisk når det er bedst - højt niveau på trafiksikkerhed præger Dennis Eagle.



Af Finn Bjerremand

Kan det nu overhovedet være nogen fornuftig lastvogn? Når man som jeg er opvokset med britiske lastvogne og husker deres blakkede ry, så tænker man sit, når man bliver inviteret på prøvekørsel i en britisk lastvogn.

Phoenix Danmark i Brøndby har to Dennis Eagle renovationsvogne til demonstrationsbrug - henholdsvis en to-akslet og en treakslet. Kunderne kan låne en af testvognene i en periode, så de kan afprøve, om en Dennis er en løsning for dem.

Jeg testkørte den to-akslede Dennis Eagle Elite2, der overrasker positivt hele vejen igennem.

Der er tale om et køretøj, hvor vognen er bygget præcis til det den skal bruges til. Der er således ikke andet udstyr end det loven kræver og som er nødvendigt for at udføre opgaven med at bortskaffe affald.

Det usædvanlige ved Dennis er selvfølgelig at den har et særpræget førerhus, der er placeret der hvor renovationsmedarbejder er det meste af tiden, nemlig nede ved jorden.

Indstigningshøjden er derfor blot 81 cm og gulvet er fladt hele vejen over. Når førerhuset er holdt så langt nede ved vejbanen har man samtidig den store fordel, at man er i øjenhøjde med cyklister og fodgængere, når man sidder i førersædet.

Godt udsyn

Dennis Eagle Ltd. har samtidig designet førerhuset så det både er rummeligt og med et kanongodt udsyn hele vejen rundt. Fra vejbanen og op til den underste rudekant er der blot 140 cm og chaufførens øjenhøjde ligger på omkring 210 cm.

Udsynet er rigtig godt, hvilket er illustreret med et par billeder, hvor man kan se hvor godt chaufføren kan se cyklister, som kører forbi ude på højre side.

Førerhusets interiør er lavet af kunststof, som er let at holde ren. Instrumenteringen er ganske enkelt - der er blot det, der skal være, og ikke mere.

Blandt sikkerhedsudstyret skal nævnes en skærm, hvor chaufføren hele tiden kan se bagenden - det er et rigtig godt udstyr.

Dennis Eagle har plads til tre medarbejdere ud over chaufføren, og alle kan få sikkerhedssele på i den testkørte version.

Velkendt drivlinie

Når man kommer til drivlinen kan man – det britiske image in mente - heller ikke lige lade være med at tænke på, hvad mon det så er for en maskine, der ligger i Dennis.

Men der er ikke noget at pege fingre af. Det hele er stort set fra Volvos FE-serie, både motor og bagaksel, mens gearkassen er en rigtig fuldautomatisk transmission fra Allison, som er det korrekte valg til renovationskørsel.

Motoren er fra Volvo Powertrain med 7,2 liters slagvolumen og med SCR-katalysator, som overholder Euro 5 normen takket være anvendelsen af AdBlue.

Gode egenskaber

Vognen kører fint ud af vejen og ved ca. 1600 omdrejninger i minuttet klarer den lige knap at køre 80 km i timen.

Jeg kørte en længere strækning og der kom jeg hurtigt til at savne en tempostat til at holde hastigheden konstant. Men normalt kører renovationsvogne ikke over lange afstande i flere timer, så det vil ikke være et udstyr, som der vil være brug for i dagligdagen.

Vognen er let at manøvrere, idet styretøjet drejer let - man skal dog lige have et øje på bagenden, der rager lidt ud. Det er ikke så stort et problem på testvognen, der var en toakslet version. Men på en treakslet version med bogieakslen bag drivakslen skal chaufføren være opmærksom på bagenden.

Takket være samspillet mellem den arbejdsomme motor og den lynhurtige gearkasse med konverter kommer man hurtig ud af hullerne, hvis man træder på speederen.

Bremserne virker som de skal og styretøjet giver en fornemmelse af at her er god føling med vejbanen.

Alt i alt var det en helt igennem positiv oplevelse at testkøre Dennis Eagle. Der kører i dag omkring 15 Dennis lastvogne på danske nummerplader.

Phoenix forhandler Eagle

Dennis Eagle forhandles i Danmark af selskabet Phoenix Danmark, der har hovedkvarter i Brøndby. Ud over Dennis lastvogne forhandles også Mitsubishis lette lastvogne, Phoenix renovationsaggregater og Dalby kroghejs samt specielle makuleringsvogne.

- Vi bygger dog også helt efter kundeønske, siger direktør Brian Olesen. Vi har en del kunder der får fremstillet og bygget deres renovationsvogne helt efter deres ønsker.

Phoenix Danmark blev etableret i 1994 og er et af de førende selskaber på markedet for renovationskøretøjer til indsamling af industriaffald i Danmark. Selskabet har haft repræsentationen af Dennis lige siden starten i 1994.

Der er i alt tilknyttet 14 medarbejdere.

fba@transinform.com
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078