Globetrotter fylder 30 år
Med flere og flere transporter over lange afstande i 70’erne steg behovet for bedre og mere rummelige førerhus.
Mange vesteuropæiske og nordiske vognmænd udførte i 70’erne transporter til bl.a. Mellemøsten, hvor chaufførerne ofte var hjemmefra i månedsvis. I eftersommeren 1979 introducerede Volvo derfor sit Globetrotter førerhus, der lige siden har været et begreb, som forbindes med mere komfort i hele transportverdenen.
Førerhusversionen blev lanceret sammen med en ny udgave af den legendariske F12, hvor Volvo introducerede en stærkere motor på 385 hk, som benyttede mellemkøling af indsugningsluften til turboen.
Førerhuset satte virkelig nye standarder på det daværende tidspunkt. Fra kun at have 1450 mm indvendig højde i et stort Volvoførerhus, steg højden nu til 1970 mm, så næsten alle chauffører havde mulighed for at stå oprejst inde i førerhuset.
Et forhold der var højt skattet, når chaufføren f.eks. skulle tage tøjet af for at gå i seng. Samtidig gav det nye førerhus, langt bedre muligheder end tidligere for at man kunne stuve sit tøj og grej af vejen i skabe.
Fronten af førerhusets top var rundet af og i fronten var der indsat et lysskilt, som nu kunne give mulighed for at have lysreklame på vognen uden at det forøgede vindmodstanden.
I stedet for blot at blive solgt til ganske få kunder, opstod der faktisk et nyt behov for denne type førerhuse, et behov som siden tvang alle konkurrenter til også at tilbyde førerhuse med højt tag.
Det nye førerhus var også et mere trafiksikkert alternativ til de hjemmelavede topsleepere, som blev sat på mange førerhuse - specielt i mange sydeuropæiske transportfirmaer.
Lastbilens Rolls-RoyceEt svensk dagblad prøvekørte en ny Volvo F 12 Intercooler Globetrotter og udnævnte omgående vognen til lastbilverdenens Rolls-Royce.
Ved introduktionen af FH-serien i 1993 kom der også et nyt Globetrotter førerhus og bag det lå der ikke mindre end 11 års udviklingsarbejde, hvor Volvo bl.a. havde interviewet rigtig mange lastvognschauffører om deres ønsker og behov.
- Der er ingen tvivl om at Globetrotter-førerhuset har betydet usandsynlig meget for Volvo Lastvognes fremgang gennem årene. Sikkerheden har altid været en kerneværdi for os, og netop Globetrotter-førerhuset er et tydelig eksempel på at vores indsats har givet udbytte, siger Claes Nilsson, der er Europachef for Volvo Lastvagnar.
OpdateringerI 1996 introduceredes den mest prestigefyldte version af Globetrotter førerhuset - Globetrotter XL - der endnu engang satte helt nye standarder.
Førerhuset fik en indvendig ståhøjde på 193 cm og i 2002 fulgte en opdatering med et helt nyt førermiljø, der omfatter nye sæder og nyt instrumentbræt. I fjor kom der yderligere en opdatering, hvor der både blev introduceret nye tiltag på det audio- og visuelle felt. Dertil kom indførelsen en seng, som kan sænkes i forskellige niveauer og en drejbar passagerstol.
Det nuværende regelsæt for lastvognenes totalmål begrænser udviklingen og muliggør ikke nogen ændringer af de udvendige mål på førerhusene. Der foregår dog konstant et arbejde med at udvikle førerhuset med henblik på at opnå bedre udnyttelse og tilpasse førerhusene til nye krav.
- Det skandinaviske design med fokus på form, funktion og kvalitet indebærer at konceptet med Globetrotter-førerhuset vil fortsætte med at have fremgang ud i fremtiden, siger Rikard Orell, der er designchef for Volvo Lastvagnar.