23948sdkhjf

Et rent alternativ

EEV er det store hit lige nu, hvis man vil være i front med miljøvenlige lastvogne.

EEV er det store hit lige nu, hvis man vil være i front med miljøvenlige lastvogne.



Af Finn Bjerremand

Den hollandske lastvognsproducent DAF var tidligt ude med de meget miljøvenlige EEV-versioner - Enchanced Environmentally friendy Vehicles - af sine lastvognsmotorer. Allerede tilbage i 2007 viste DAF på RAI-udstillingen i Amsterdam de første lastbiler med EEV-motorer.

DAF har i dag et fuldt program med EEV-motorer i alle størrelser, så på dette felt er den hollandske lastvognsproducent langt fremme. Nu hvor Euro 5 fra 1. oktober bliver lovkrav på alle nye køretøjer over 3500 kg, er EEV det næste step i miljøkapløbet.

Årsagen til at investere i EEV-certificerede køretøjer kan være mange: den tyske maut, kundemæssige miljøkrav eller ønsket om en god gensalgsværdi.

Uanset om vognmændene føler at miljøspørgsmålet er en trussel eller en mulighed, så er miljø- og klimaforhold i transportsektoren kommet for at blive.

XF med EEV

Jeg har tidligere haft lejlighed til at bringe testkørsler af både MAN Eco Lion EEV og IVECO Stralis 450 EEV, og nu har der været mulighed for at lave en lokal testkørsel med en DAF XF med en EEV.

Testvognen er en toakslet DAF XF 105.460, der er udstyret med en MX340-motor i en EEV-version. Motoren er sekscylindret rækkemotor på 12,9 liter slagvolumen, som har en maksimal ydelse på 340 Kw svarende til 460 hk - de ydes i omdrejningsfeltet mellem 1500 og 1900 omdrejninger i minuttet samt et drejningsmoment på 2300 Nm, som afleveres i feltet mellem 1000 og 1410 omdrejninger i minuttet.

MX340 motoren er udstyret med fire ventiler pr. cylinder, EUP-brændstofanlæg (Electronic Unit Pumpe), SMART enhedsinjektorer, turboladning og intercooler. Udstødningen renses ved hjælp af en SCR-katalysator som anvender produktet AdBlue for at kunne fungere, og dertil kommer yderligere et partikelfilter, der er placeret på vognens venstre side ved udstødningens udmunding.

Med filter

SCR-katalysator, lydpotte, AdBluetank og batterikasse sidder pænt sammenbygget på højre side og så er der endog stadig plads til en brændstoftank allerbagerst.

Partikelfilteret er nødvendig for at kunne overholde EEV-normen, der på visse områder som f.eks. partikler er betydelig skrappere end Euro 5 normen, og derfor kræver en ekstra rensning af udstødningen.

Udledningen af partikler reduceres med op til 50 procent med en EEV-motor i forhold til en Euro 5 motor. Netop dette forhold betyder også at EEV-normen er velegnet til distributionsvogne, som kører meget i bytrafik.

På trods af at DAF opfylder kravene i EEV-normen, har den ikke mistet ydelse - et forhold som klart blev afdækket under testkørslen, der fandt sted i det sydøstjyske område.

Det skal indskydes at vognen ved testkørslen var helt ny og havde kørt under 1500 km, så den var ikke kørt ordentlig til og derfor kunne jeg heller ikke tillade mig at presse den til det yderste. Samtidig var den tilkoblede citytrailer kun på to aksler og den samlede vogntogsvægt lå på 32,6 ton – altså knap 8 ton op til det tilladte for et Europavogntog. Vægten må dog siges at være typisk for et distributionsvogntog, der har blandet gods med i lasten. Det er nok de færreste af den type vogntog, der altid er fuldlastede.

Manuel transmission

Testvognen er udstyret med en manuel betjent ZF-gearkasse, som har 16 trin i fremadgående retning, og den er ikke verdens hurtigste eller mest letbetjente gearkasse.

Samtidig skal man også lige lære både lastvogn og gearkasse nærmere at kende inden man hver gang finder det korrekte gear. Det kan godt vække undren, fordi en automatiseret ZF ASTronic byder på 12 fremadgående gear - og det er jo rigeligt.

I brændstoføkonomisk henseende koster det også hver gang der skiftes gear, så derfor drejer det sig om at have færrest mulige gearskift under kørslen. Med den kraftige motor klarer man sig fint med 12 trin, så derfor vil jeg altid opfordre potentielle kunder til at vælge den automatiserede version. På grund af lavere egenvægt giver den desuden mere nyttelast og chaufføren får også en mere komfortabel kørsel.

Endelig vil der også være mulighed for et lavere brændstofforbrug, fordi robotten, der styrer gearskiftet, altid er frisk og opmærksom.

Sådan

Ud af vejen går det faktisk rigtig godt med XF 105.460, der jo er rigelig stærk i forhold til at skulle trække et 40 ton vogntog eller måske et distributionsvogntog - som testvogntoget.

Under prøvekørslen, der både foregik lidt på motorvej, samt i bytrafik og mest på bakkede landeveje omkring Vejle-området, viste motoren sig fra en god side. Effekten er hjemme, når der skal kæmpes, som f.eks. da jeg kørte op ad bakkerne på den gamle Vejle-Herningvej mellem Jelling og Vejle.

Når det går ud over mere jævne strækninger ruller den bare stille og roligt af sted med lave omdrejninger, hvor den netop har sit store moment. Sådan skal det være med en moderne lastvognsmotor.

Det er uden tvivl tommelfingeren op for DAF XF 105.460 EEV, som kan være et fornuftigt og miljøvenligt alternativ, både som to eller treakslet trækker med vogntogsvægte op til 48 ton.

Velfungerende

Chassiset er med parabelfjedre på forakslen og luftaffjedring på bagakslen, der sammen med krængningsstabilisatorer på begge aksler, giver en god affjedring og et højt stabilitetsniveau ved kurvekørsel med højt læs.

Styretøjet er velfungerende og det efterlader gode fornemmelser for kontakten med vejbanen. Bremserne har en god virkning og man har fornemmelsen af at have fuld kontrol i enhver henseende.

Bremsesystemet er med ventilerede skivebremse med EBS og integreret ABS, ASR og bremseassistent.

Her savnes et ESP-system, der modvirker vælteulykker. Men også på dette punkt sker der noget hos DAF. Den hollandske producent er netop i gang med at lancere en større sikkerhedspakke, som bl.a. kan indeholde ACC og ESP.

XF’ er også udstyret med en motorbremse, men den vil jeg betegne som næsten virkningsløs - måske har den en virkning på lange bakker.

Formidabelt førerhus

Førerhuset er et Super Space Cab, som er fremragende, blandt andet på grund af den gode plads og de lyse forhold. Med sådan et førerhus kan chaufføren være tilfreds uanset om turen går til Fyn eller til Istanbul.

Hele cockpittet og miljøet omkring førerpladsen er i top på DAF XF. Skal jeg være lidt kritisk ville jeg vælge en lidt bedre version af førersæde, med flere indstillingsmuligheder af ryglæn m.v.

Til gengæld synes jeg, at det almindelige fabriksmonterede interiør er ganske fint, der er ingen grund til at bruge en masse penge på plys og nappa, når DAF kan gøre det så flot som i denne testvogn.

Udsynet er rigtig godt takket være det store glasareal og tilsvarende er spejlarrangementet omkring højre forstolpe ganske fint. Ved at lave en god afstand mellem det store spejl og widevinkelspejlet er der minimal risiko for at overse nogen i en død vinkel bag spejlene.

Styrker/svagheder

+ Instrumentbrættet

+ Rat med kontakter

+ God plads i førerhuset

+ Spejlarrangementet er godt

+ Dørenes beklædning indvendig

÷ Sprossen i dørenes sideruder

÷ Manuel ZF gearkasse er træls

÷ Motorbremsen er for svag

fba@transinform.com
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.076