Lavtgående fly: Undgå toldsmækket
Pas på: Særlige betingelser ved transport af luftfragt ad landevejen.
Af advokat Henrik Kleis, og advokat Line Kjær, Delacour Dania
Lavtgående fly kan anvende en forenklet toldprocedure, hvor flere varer konsolideres i samme vare-manifest. Denne forenklede procedure, hvor luftfragt reelt transporteres ad landevej, kræver iagttagelse af særlige betingelser, herunder blandt andet opstart og afslutning af transporten i en lufthavn.
Konsekvensen af et brud på proceduren for lavtgående fly er for nyligt blevet fastslået af EU-kommissionen, og budskabet står knivskarpt: Brud på proceduren mødes med et toldsmæk.
Luftfragt kan transporteres ad landevej under iagttagelse af særlige betingelser. En sådan transport kaldes populært ”lavtgående fly”.
Den forenklede toldprocedure for luftfragt, hvor der alene skal foretages én samlet konsolidering af varerne under samme varemanifest, anvendes ofte i transportbranchen. Den forenklede procedure er såvel tidsbesparende som mindre omkostningstung end den traditionelle toldbehandlingsprocedure.
Den forenklede procedure er forbeholdt luftfragt, men der er åbnet mulighed for, at den forenklede procedure også kan anvendes på luftfragt, der transporteres ad landevej.
Begrundelsen for at tillade sådanne ”lavtgående fly” skal findes i de praktiske omstændigheder, hvorunder transporten finder sted: I tilfælde af et overlastet fly, vejrlig omstændigheder eller andet, kan det være nødvendigt at fragte luftfragt ad landevej til transitlufthavnen frem for at afvente flyet i afsenderlufthavnen.
Særlig betingelserDer er på EU-plan knyttet særlige betingelser til adgangen til at transportere luftfragt ad landevej. Hvis der gøres brug af den forenklede flyprocedure i relation til lavtgående fly, skal varerne transporteres fra en lufthavn i én medlemsstat til en anden lufthavn i en anden medlemsstat.
Det er med andre ord ikke muligt under den forenklede procedure for lavtgående fly, at afsende varer med oprindelse i tredjelande – såkaldte T1-varer – fra en godkendt afsender direkte til transitlufthavnen eller fra transitlufthavnen til en godkendt modtager.
Forsendelsestransaktionen skal være omfattet af en forsendelsesangivelse (SAD), der sammen med en kopi af varemanifestet skal fremlægges for toldmyndighederne i både afgangs- og bestemmelseslufthavnen og i øvrigt ledsage hele forsendelsen.
Ny fokusDer har i praksis tidligere ikke været rettet et særligt fokus på misbrug af den forenklede procedure. Misbruget er imidlertid enkelt at konstatere for toldmyndighederne ved opstart og afslutning af forsendelsen, hvor netop forsendelsesangivelsen og varemanifestet præsenteres for myndighederne.
Hertil kommer, at toldmyndighederne efter forsendelsens afslutning ved stikprøvekontroller eller ved toldmyndighedernes kontrolbesøg på virksomhederne har adgang til dokumentation, der gør myndighederne i stand til at slå ned på procedurebruddet.
Myndighederne kan i fasen efter transportens afslutning f.eks. sammenholde forsendelsesangivelsens modtager og afsenderangivelse med de bagvedliggende fragtdokumenter, hvor eksistensen af et luftfragtbrev taler sit eget tydelige sprog.
Hertil kommer, at undladelsen af at opstarte luftfragtforsendelsen i afgangslufthavnen kan føre til uhensigtsmæssigheder ved ankomsten til transitlufthavnen, hvor fragtdokumenterne giver et indtryk af, at varerne har været gennem sikkerhedsclearance uden at dette reelt er tilfældet. Dette kan meget vel føre til brud på luftsikkerhedsreglerne og de af SLV fastsatte krav i relation til luftfragt.
DyrkøbtDet kan være fristende at kappe en hæl og hugge en tå, men fornøjelsen kan vise sig at være dyrkøbt.
Toldmyndighederne har således adgang til at gå tre år tilbage i tid og opkræve tolden på de T1 varer, der har været transporteret med et lavtgående fly uden overholdelse af procedurekravene.
Det er derfor af væsentlig værdi for virksomheden at fokusere på kendskab til toldproceduren for lavtgående fly, således at toldsmækket udebliver.