Spæde tegn på vending
Den globale skibsfart er stadig hårdt presset af den økonomiske krise – men der er lys i kimningen.
Af Lars Lassen
Få brancher er blevet så hårdt ramt af finanskrisen, som den globale søfart. Værst er det gået ud over tørlastrederierne, der har oplevet ratefald på helt op til 90 procent siden midten af 2008. Men nu er der små tegn på en vending.
Maersk Line kunne i forrige uge meddele, at verdens største hæver fragtraterne på container fra Europa til Asien i to trin.
1. marts hæves raterne med 25 USD per TEU og allerede 1. april hæves raterne med yderlige 25 USD. Containerrederiet begrunder rateforhøjelsen med, at raterne simpelthen ikke længere var holdbare efter de kraftige fald i løbet af 2008 og i januar 2009. Samtidig rapporterer Maersk Line om let stigende efterspørgsel på containertrafikken fra Europa til Asien – en udvikling, som rederiet mener skyldes det svage pund og en gunstig kurs på euro.
UdskilningsløbGanske betegnende kommer varslingen af rateforhøjelsen fra Maersk Line få dage efter at en af de store linefartskonferencer - Grand Alliance, der tæller Hapag-Lloyd, MISC Berhad, Nippon Yusen Kaisha (NYK) og Orient Overseas Container Line (OOCL) – har meddelt, at man nedlægger den såkaldte EU5-service – et skridt, der vil reducere kapaciteten mellem Asien og det nordvestlige Europa med 12 procent.
Samme uge måtte det tyske containerrederi Senator Lines i Bremen meddele, at man indstillede driften med udgangen af februar og lukker forretningen. Ledelsen – der forventer en solvent likvidation – begrundede det drastiske skridt med uholdbare konkurrenceforhold på grund af faldende efterspørgsel og overkapacitet. En situation, som Sentor Lines ikke mener, der er udsigt til ændrer sig inden for overskuelig fremtid.
Men de seneste måneders oplægning af containerskibe og konsolidering af rutenetværker, samt rederier lukker, begynder nu tilsyneladende at virke.
Stigende efterspørgselI sidste uge kunne dagbladet Børsen så skrive, at fragtraterne inden for Dry Bulk med 40 procent. En stærkt tiltrængt kovending i en sektor, hvor mange aktører er tæt på at have slidt den sidste lænsepumpe op.
Der dog lang vej igen, før det bliver en god forretning at drive tørskibsrederi. Flere – især mindre – tørlast-rederier risikerer formentlig stadig, at måtte lukke i den kommende tid. De rederier, der overlever på kort sigt kan til gengæld glæde sig over at lækken er stoppet og motoren igen er på vej op i omdrejninger.
Det er en stigende efterspørgsel og en begyndende normalisering af bankernes sikkerhedsstillelse for fragterne, der så småt igen har bragt gang i fragten af dry bulk på verdenshavene.
ll@transporttidende.com