23948sdkhjf

Vognmandsglæde over fredning af dieselafgiften

Pæn modtagelse til Skattekommissionens anbefalinger fra organisationer i transportbranchen.

Pæn modtagelse til Skattekommissionens anbefalinger fra organisationer i transportbranchen.



Det har stået klar længe, at Skattekommissionen ville anbefale sænkning af skatte på arbejde, herunder en sænkning af topskatten. Men kommissionen skulle også finde andre indtægter til at lukke hullet i statskassen. Frygten for at Skattekommisionen ville forslå højere brændstofafgifter blev dog manet i jorden, da kommissionens anbefalinger blev præsenteret i går.

- For det første ville en stigning i dieselafgiften have skadet konkurrenceevnen for både transporterhvervet og det øvrige erhvervsliv. For det andet ville det have ført til et skift i grænsehandel med diesel, og det ville have sendt langt de fleste af de øgede afgiftsindtægter til udlandet. Både danske og udenlandske lastbiler, der kører til, fra og gennem Danmark ville i stort omfang ophøre med at tanke i Danmark og i stedet tanke i udlandet – ikke bare i Tyskland og Sverige, men også i lande længere syd på. Det har DTL længe peget på, og det budskab er tilsyneladende gået rent ind hos Skattekommissionen, siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard.

Netop frygten for øget diesel-turisme – som det hedder på tysk – bruges af Skattekommissionen som argument imod højere brændstofudgifter.

DTL hilser også udsigten til lavere indkomstskat velkommen.

- Der er ikke tvivl om, at den danske verdensrekord i skattetryk koster konkurrenceevne for dansk erhvervsliv. Omvendt er det vigtigt, at skattetrykket ikke blot erstattes af et øget afgiftstryk, som ikke mindst transporterhvervets konkurrenceevne vil lide under – og til skade for resten af erhvervslivet, påpeger Erik Østergaard.

Fortsat løse ender

Hos DI er det generelle indtryk, at skatteoplægget er uambitiøst, mens også DI Transport noterer sig, at der ikke er lagt op til forhøjelser af brændstofafgifterne.

- Men i realiteten lægges der op til at ophæve skattestoppet ved at vægtafgiften stiger med 3000 kr. for varebiler. Det vil påvirke erhvervet, siger Michael Svane, direktør i DI Transport.

- De største ændringer sker på persontransportområdet, hvor der er lagt op til moms på bus- og togbilletter, ligesom der vil ske ændringer på taxaområdet, blandt andet for at tvinge vognmændene til at købe mere miljøvenlige biler, siger Michael Svane.

- Der står endnu ikke så meget om tingene, så vi følger udviklingen nøje – blandt andet med hensyn til, hvordan indenrigsflyvningen håndteres. Her er den første melding, at der ikke kommer nye passagerafgifter.

Han betegner udspillet som ”interessant” på en række områder, idet politikerne på én og samme tid skal give skattelettelser, fastholde en grøn dagsorden med brugerbetaling og øge arbejdskraftudbuddet.

Bilejerne skal betale

Frie Danske Lastbilvognmænds sekretariatschef Preben Skjøth vurderer i sin kommentar, at det er bilejerne, der kommer til at betale gildet.

- Selv om statsminister Anders Fogh Rasmussen og trafikordførerne fra bl.a. Venstre og de konservative flere gange har pointeret, at en ændret bilbeskatning samlet set ikke bliver dyrere, kan man med god grund frygte den planlagte skattereform. For hvis anbefalingerne fra regeringens skattekommission følges, bliver det efter alle solemærker at dømme bilisterne, som kommer til at betale gildet for en skattereform, skriver Skjøth.

Han peger på, at selv om der i første omgang ikke tales om, at vognmandsbranchen som sådan pålægges nye afgifter, ”vil det være klogt, ikke at gå og tro, at den hellige grav er velforvaret – og at det er alle de andre, der kommer til at betale gildet.”

- For sådan går det næppe i virkelighedens verden, skriver Preben Skjøth.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079