23948sdkhjf

Danske havne ønsker bedre forbindelser

Portene til Danmark: Danske Havne lagde sidste år en ønskeseddel til regeringen infrastrukturplan, hvor man bad om bedre forbindelsesveje fra havnen til baglandet og den overordnede infrastruktur.

Portene til Danmark: Danske Havne lagde sidste år en ønskeseddel til regeringen infrastrukturplan, hvor man bad om bedre forbindelsesveje fra havnen til baglandet og den overordnede infrastruktur.



Af Lars Lassen

Niels Selsmark fra Transportministeriet fremhævede i sit indlæg på den godsworkshop, der blev afholdt under konferencen, at havnene er på dagsorden i forbindelse med investeringsplanen.

- Regeringen har klart meldt ud, at bedre havne er et indsatsområde. Ikke mindst fordi deres rolle som porte til Danmark bærer en betydelig andel af godsstrømmene ind og ud af landet, sagde Niels Selsmark.

Han rådede til tålmodighed, da konkretiseringen af mere målrettede tiltag på godstransportområdet først vil tage form, når regeringen har præsenteret sin godsstrategi i slutningen af marts i år.

Mens en række foredragsholdere på konferencen og under godsworkshoppen erkendte, at de generelle infrastrukturforbedringer på det overordnede vejnet og jernbanen også vil gavne godstransporten, så påpegede flere, at godstransportens behov ikke altid er sammenfaldende med persontransportens.

Her blev havne og havnenes forbindelse til baglandet flere gange fremhævet som et eksempel på et område, hvor der er behov for mere målrettede og snævre investeringer.

Vognmænd

Dansk Transport & Logistiks cheføkonom Ove Holm fastslog, at der er et stærkt behov for, at Danmarks forbindelseslinjer til udlandet bliver udbygget og effektiviseret.

- Havnenes rolle som porte til udlandet, gør at det er vigtigt at infrastrukturen her tilpasses og forbedres. Det er ikke bare vigtigt for transporterhvervet, men for erhvervslivet i bred forstand og for Danmarks konkurrenceevne i forhold til udlandet, sagde Ove Holm, der også mente, at staten bør bidrage til at sikre og forbedre intermodaliteten på både havne og kombiterminaler.

Han fremhævede konflikten mellem havne og byudvikling og fastslog, at det var vigtigt at erhvervshavne blev bevaret som aktive havne.

Danske Havne

Sekretariatsleder Tom Elmer Christensen, Danske Havne, glædede sig over, at godstransporten er kommet på dagsordnen.

- Det er især glædeligt, at de forskellige brancheorganisationer taler sammen og har en fælles holdning til en lang række spørgsmål på godstransportområdet. Desværre virker det som om myndigheder og politikere fokuserer overdrevet meget på den planlagte trafik og infrastruktur. Det er som om, man overser hele erhvervstransportområdet, der hverken kan eller skal styres fra centralt hold. Hvis man ikke giver plads og rimelige rammevilkår her, så kan godstransporten heller ikke opfylde de målsætninger man har, når det gælder reduktion af trængsel og CO2-udledning, sagde Tom Elmer Christensen.

75 procent

Han påpegede, at søtransporten i dag bærer omkring 75 procent af det internationale gods til og fra Danmark.

- Samtidig bærer søtransporten en stadig større andel af den nationale godstransport. Den andel er vokset fra 13 procent i 2000 til 20 procent i 2007. Det er en udvikling, der reducerer trængslen på vejene og mindsker CO2-udledningen. I Danske Havne mener vi, at søtransporten i fremtiden kan bære yderligere 10 procent af den nationale godstransport, hvis bare rammevilkårene bliver forbedret og transportbranchen arbejder sammen, sagde Tom Elmer Christensen.

Han mener, at politikerne fokuserer alt for meget på kombiterminalerne, der kun bærer en beskeden andel af godstransporten, sammenlignet med havnene, der bærer langt større mængder.

ll@transporttidende.com
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073