Kvik Vectra på falderebet
Vanflash: Opel Vectra Wagon er en af de bedste og mest praktiske bud på en stationcar på gule nummerplader.
Af Lars Lassen
Opel Vectras afløser Insignia lurer i kulissen, hvor den står klar til at overtage scenen i løbet af 2009. Men der er stadig masser af liv i Opels firmabilsmodel, der byder på gode pladsforhold, høj komfort og gode køreegenskaber.
Det gælder også for Vectra i Wagon-udgaven – en stationcar, der på gule nummer byder på et reelt varerum med nogen af de bedste adgangsforhold, der er set i klassen.
Danmarks Transport-Tidende har haft fornøjelsen af en Opel Vectra Wagon Van i en uge – med det særlige og pikante twist, at testbilen kommer fra Opels eget ’tuningsværksted’ – Opel Performance Center.
Rally-generne sidder synligt uden på tøjet i denne hidsige Vectra-udgave, da den velkendte krasse metalic blå OPC-farve, en sænket undervogn og lavprofildæk afslører, at der er tale om en Opel på anabolske steroider. Aerodynamikken har også fået et løft med sportskofangere, sideskørter og tagspoiler. Endelig sikrer den særlige OPC-kølergril, sammen med OPC-pyntelister og OPC-logoet på hækken, at selv de mest tungnemme fornemmer, at dette er en ikke helt almindelig Opel.
Praktiske fortrinMen først lidt om Vectras dyder som van. Selv i personvognsudgaven byder Vectra Wagon på et meget rummeligt ’varerum’. En bred tophængslet bagdør, der går helt ned til kofangeren i hele bilens bredde giver rigtigt gode adgangsforhold til varerummet. Læssehøjden er knap 61 centimeter. Af hensyn til førerens benplads er varerumsadskillelsen placeret et stykke bag dørstolpen, men der er stadig rimelig adgang til varerummet fra siden. Varerumsvolumen ligger omkring to kubikmeter og lasteevnen er omkring 550 kilo.
Vectra Wagon Van må trække en trailer med op til 1,6-1,8 tons vægt afhængigt af model, dog kun 750 kilo, hvis traileren ikke har egne bremser.
Vectra leveres med et bredt motorprogram, der tæller tre benzinmotorer på 1.8, 2.2 og 2.8 liter med ydelser fra 140 hk til 250 hk, samt tre varianter af en 1.9 liters commonrail dieselmotor med partikelfilter fra 120 til 150 hk.
Der findes andre varebiler i samme vægtklasse, der kan rumme mere og med bedre og mere praktiske varerum. Men kan man leve med stationscarens indgroede begrænsninger som van, så er Opel Vectra Wagon et overbevisende og ganske brugbart bud på en arbejdsbil til lange ture.
Kriminel fornøjelseOPC-udgaven anvender naturligvis V6’eren på 2,8 liter. Opels specialister har presset 30 ekstra heste ind i cylindrene, så ydelsen er 280 hk. Dermed er den forholdsvis tunge Vectra Wagon forvandlet fra en civiliseret motorvejsliner til et metalblåt monster.
0-100 klares på 6,3 sekunder i versionen med manuelt gear, mens den testede automatgearsversion skal bruge et halvt sekund ekstra for at nå 100. Det er rigtigt kvikt for en bil i den klasse.
Tophastigheden på 250 kilometer i timen er elektronisk bestemt.
Føreren kan vælge om motor og undervogn skal prioritere komfort eller sport. Vectra Wagon bliver ikke til en fuldblods sportsvogn, trods de mange araberheste under motorhjelmen. Men et præcist styretøj, en stram undervogn og et glimrende vejgreb betyder, at Opel er nået ganske tæt på idealet.
Vectra Wagon OPC er simpelthen en næsten kriminel fornøjelse. Selv brændstoføkonomien er vel omtrent på grænsen af det kriminelle. Men det gør ikke så meget, når man går rundt med et bredt smil i døgnets 24 timer.
Hvis man kan overbevise konen om, hvor det mistænkelige smil kommer fra – eller måske mere realistisk bilde hende ind, at det skyldes ægteskabets lyksaligheder – og holde sig fri af politiets fartfælder, så er Vectra Wagon OPC svær at komme uden om.
Ikke mindst fordi prisen på gule plader er ganske human. På hvide plader er prisen nær ved 600.000 kroner, mens prisen inklusive moms på 356.000 kroner på gule nummerplader.
I modsætning til de små billige ombyggede personbiler, så kan en bil i Vectra-klassen bedre bære den årlige vægtafgift på 5000 kroner. Især når man vælger dyrere versioner.
ll@transporttidende.com