23948sdkhjf

Flyttedag for godset

Nye veje I: TX Logistik vil kapre gods til jernbanen. Danmark får en vigtig rolle som transitland for den nordiske trafik.

Nye veje I: TX Logistik vil kapre gods til jernbanen. Danmark får en vigtig rolle som transitland for den nordiske trafik.



Af Gwyn Nissen

TX Logistik har for alvor etableret sig i Danmark med overtagelsen af det tidligere Kombi-Dan. Selskabet kører fire ugentlige tog ud af Taulov og Padborg.

Selskabets direktion, CEO Karl Michael Mohnsen og Raimund Stüer, var forleden i Danmark for at præsentere TX Logistik for den danske transportbranche.

I den forbindelse havde Danmarks Transport-Tidende mulighed for et eksklusivt interview med TX Logistiks ledelse.

I Danmark siges det, at godstrafikken på jernbane er ikke-eksisterende – hvad vil de overhovedet i Danmark? Stüer:

Vi koncentrerer os om markeder, hvor der efter vores mening er behov for mere godstrafik på jernbanen. Og der hvor der er meget vejtransport, er der også behov for gods på banen, siger Raimund Stüer.

Mohnsen: Vi hæfter os faktisk ikke så meget ved, hvad andre siger om markedet. Netop fordi der er så lidt gods på jernbane i Danmark er det et interessant marked for os. Det betyder, at der er et potentiale i at flytte godstrafik fra vej til banen. Der hvor 90-95 procent af godset bliver flyttet på veje, vil vi prøve at flytte gods til jernbane. Ikke fra andre godsbaneselskaber, men derimod fra lastbilerne.

Hvad skulle være incitamentet til at flytte gods fra vej til bane? Mohnsen:

Vi tror, at vejtransporten får det sværere i de kommende år. Det gælder både dieselpriserne, der givetvis vil stige igen henover årene, men ikke mindst trængslen er et problem på vejene.

Derfor er gods på jernbanen ikke kun et godt økonomisk alternativ, men også et samfunds- og miljømæssigt godt alternativ til at transportere gods på vejene.

I Danmark er afstandene meget små, kan det overhovedet betale sig at flytte god fra vej til bane? Stüer:

Østrig og Schweiz er også små lande, men her er det lykkedes os at skabe en god trafik over alperne. Danmark er dels et transitland for Norge og Sverige, hvilket i sig selv giver nogle muligheder, men Danmark har også en stor eksport af temperaturfølsomt gods, som der er et potentiale i at flytte over på skinnerne.

Mohnsen:

Danmark er et vigtigt mellemled og det er problematisk, at Danmark ikke har udviklet den kombinerede trafik mere. Nu lukker vi ikke kun hullet til Norden, men vil sammen med kunderne også udvikle nye løsninger for transportbranchen i Danmark, som får hurtige og grænseløse forbindelser til store dele af Europa.

Stüer:

Vi tror, at den danske transportbranche har ventet på denne mulighed og på, at der er nogen, der vil udvikle den kombinerede trafik sammen med dem.

Hvad er forskellen på TX Logistik og de etablerede jernbaneselskaber?

Mohnsen:

Man kan sige, at i forhold til de etablerede togselskaber, så undgår vi såvel de tekniske som kulturelle problemer, som de har, fordi de skal kæde deres transport sammen af en række landes individuelle jernbaneselskaber, der har forskellige systemer og medarbejdere.

Mens de kører fra land til land, kører TX Logistik egne tog, som vi kan køre over grænserne uden lokomotivskift. Vi tager desuden ansvaret for hele afviklingen.

Stüer:

Kunderne kan hoppe flere mellemled over, fordi de kan bestille direkte hos os, vi kører vores egne tog og vi kontrollerer arbejdet i terminalerne. Det er afgørende for os i forhold til den kvalitet vi leverer til kunden.

Vi kender vores kunders udfordringer, og vi ved, at de ikke vil vente forgæves ved en terminal i timevis.

gwyn.nissen@transporttidende.com
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078