Godstransporten kom ind i varmen
Infrastrukturforliget har for alvor sat godstransporten på den politiske dagsorden, hvor blandt andet havnepakken viser at politikerne så småt begynder at forstået godstransportens samfundsmæssige betydning.
Dermed er forliget også en betydelig sejr for godstransportbranchens målrettede lobby-arbejde i gennem de sidste 4-5 år, selv godstransportens bid af lagkagen på 94 mia. kroner er ganske beskeden.
Overordnet er forligspartierne enige om, at dansk erhvervsliv også fremover skal kunne nyde godt af et af de mest effektive transport- og distributionssystemer i verden. Derfor vil man udbygge vej- og baneforbindelser til havnene. Man vil også skabe bedre muligheder for afviklingen af den samlede godstransport, blandt andet for at mindske CO2-udledningen. Blandt andet er det besluttet at forlænge modulvogntogsforsøget ud over de tre år, der allerede er aftalt.
Tilfreds minister- Det er en aftale, som betyder, at vi understøtter en højere mobilitet, samtidig med at den er bæredygtig. Det er en grøn transportpolitik, vi investerer massivt i den kollektive trafik. Og vi investerer i reduktioner af CO2-udledningen, så det er en klar grøn transportstrategi, som nu forfølges, siger transportminister Lars Barfoed.
Transportministeren roser forligspartierne - som er alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten - for sagligt at have fundet frem til, hvor det samfundsøkonomisk bedst kan betale sig: Altså, hvor trængslen er størst - samtidig er der alligevel investeringer overalt i landet.
VejeDanske Havnes ønske om en særlig havnepakke er blevet belønnet. Forliget fremhæver særligt behovet for vej- og baneforbindelser mellem havnene og det overordnede vejnet.
De konkrete projekter, der er prioriteret i forliget er her:
- Bedre vejforbindelse til Esbjerg Havn (150. mio.)
- Bedre adgang til Rønne Havn fra statsvejen mellem Rønne og Åkirkeby (15 mio.)
- Opgradering af Kongevejen i Helsingør (53 mio.)
- Forbedringer af vejen mellem Holbækmotorvejen og Kalundborg (200 mio.)
- Udbygning af motorvejen mellem Nørresundby og Bouet nord for Limfjordstunnellen (70 mio.)
- Etablering af en bedre forbindelse mellem Helsingørmotorvejen og Motorring 3 (150 mio.)
- Anlæg af omfartsvej ved Nykøbing Falster (400 mio.)
- Statsligt bidrag til anlæg af en ny forbindelse over Odense Kanal (125 mio.)
Dertil er der afsat midler til forundersøgelser af en ny omfartsvej ved Grenå mellem Rute 16 og Grenå Havn (5 mio.), samt undersøgelse vedrørende yderligere opgraderinger af Rute 34 på strækningen mellem Herning og Skive samt rute 26 mellem Skive og Hanstholm, bl.a. for at styrke adgangen til Hanstholm Havn (10 mio.).
JernbanenForligspartierne er også enige om behovet for forbedringer for godstransporten, men erkender samtidigt at godstransport på bane primært er aktuelt på lange transporter. Ud over de ganske store generelle forbedringer og udbygninger på jernbanen, så er der afsat en pulje på 200 mio. kroner til fremme af gods på jernbane. Penge, der blandt andet skal anvendes til at forbedre havnens forbindelse til banenettet.
I modsætning til vejinvesteringerne, så er forliget mindre konkret, når det gælder godsbaneprojekterne, hvor der i de fleste tilfælde kun er afsat midler til forundersøgelser.
- Der er afsat 10 mio. kroner til at analysere mulighederne for etableringen af en kombiterminal ved Køge i forbindelse med den nye jernbanelinje København-Køge-Ringsted. Her forudsætter man også betydelig privat involvering – evt. et OOP-projekt.
- Mere konkret er beslutningen om at yde et tilskud på op til 10 mio. kroner til etablering af et nyt rangerområde og spor ved Hirtshals Havn.
- Der er også afsat midler til en VVM-undersøgelse af det såkaldte slusespor ved Kastrup Station – en løsning, der bliver aktuel ved åbningen af den faste forbindelse over Femern Bælt.
Endelig er der afsat fem millioner kroner allerede i år til en screeningsundersøgelse af en række mulige projekter, for at vurdere projekternes potentiale for styrkelse af godstransporten på jernbanen.
- Opgradering af baneinfrastruktur ved Fredericia Havn
- Godsterminal og spor syd om havnen ved Esbjerg Havn
- Renovering af spor og ny sydlig opkobling ved Ålborg Havn
- Anlæg af banespor og tilslutning ved Nyborg Havn
- Genåbning af banestrækningen Tønder-Tinglev for godstrafik
- Genåbning af banestrækningen Vojens-Haderslev for godstrafik
- Genåbning af banestrækningen Rødekro-Aabenraa for godstrafik
Projekterne og udmøntningen af puljen til fremme af banegods drøftes mellem parterne i efteråret 2009 på grundlag af screeningsanalyserne og regeringens kommende godsredegørelse.
RastepladserGodstransporten har også fået opmærksomhed på flere mindre områder. Dels er der allerede i år afsat 20 mio. kroner til forbedring og udbygning af eksisterende rastepladser. På længere sigt skal Vejdirektoratet udvikle en langsigtet udbygningsplan for rastepladser og side anlæg, der skal præsenteres i forbindelse med den Godstrategiplan, som regeringen har i støbeskeen.
Der er også afsat 30 mio. kroner til at øge frihøjden på broerne ved Gelsted på Midtfyn, Slagelse og ved Randers, der i dag udgør problematiske flaskehalse for den tunge trafik.