23948sdkhjf

Vognmænd ønsker flere modulvogntog

Et bredere modulvogntogsnet kan gøre transport endnu mere effektiv.

Et bredere modulvogntogsnet kan gøre transport endnu mere effektiv.



Dansk Transport og Logistik peger på, at medlemmer placeret få hundrede meter fra det godkendte vejnet til modulvogntog, må køre 10, 20 eller 50 kilometer for at komme til en godkendt havn eller transportcenter med almindelige lastbiler for at kunne koble om til modulvogntog.

Det gør det langt mindre attraktivt for disse medlemmer at køre med de nye miljøvenlige modulvogntog. Det gælder for eksempel fragtmand Flemming Werner Jensen, Sax-Trans i Sakskøbing:

- Vores terminal i Lolland Falster Distributions- og logistikcenter ligger 300 meter fra motorvejsafkørselen, men da det sidste stykke landevej ikke er godkendt til modulvogntog, er vi nødsaget til at køre fra motorvejen 20 km før. Her skal vognene omkobles og køres videre i flere etaper. Det betyder på årsbasis 150.000 spildkilometer. Det er både spild af ressourcer og dyrt for miljøet, siger direktør Flemming Werner Jensen.

Som forsøget ser ud i dag, går samfundet glip af store CO2-besparelser, vurderer DTL, der foreslår, at langt flere transportvirksomheder får direkte adgang til modulvogntogsnettet.

DTL har på den baggrund opfordret Transportministeriet til hurtigst muligt at iværksætte den allerede aftalte udvidelse til en række havne og transportcentre. Desuden bør der åbnes for, at virksomheder, der ikke umiddelbart ligger i en af de godkendte havne eller transportcentre, kan søge om at få adgang til forsøget fra deres egen adresse.

Der er allerede aftalt en ”Fase 2” af forsøget. Den kobler yderligere 19 havne og transportcentre på forsøget i løbet af i år:

- Men det er langt fra nok. Derfor har DTL og andre transportorganisationer foreslået en ”Fase 3”, hvor indtil videre 30 transportvirksomheder har søgt om adgang til modulvogntogsnettet fra deres egne adresser i nærheden af motorvejene,« siger økonom Ove Holm fra DTL.

DTL har beregnet, at hvis modulvogntogene i Danmark udnyttes maksimalt i en permanent ordning vil der kunne spares ca. 70.000 tons CO2. Hvis modulvogntogene får lov til at rulle frit i EU-landene vil besparelsen være på ikke mindre end 5 millioner tons CO2.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062