23948sdkhjf

Danske skinner skal åbnes for internationale godstog

Regeringen vil sikre interoperabilitetten mellem det danske og europæiske jernbanenet.

Regeringen vil sikre interoperabilitetten mellem det danske og europæiske jernbanenet.



Det fastslår transportminister Lars Barfoed i et svar til Folketingets trafikudvalg. Det er Enhedslistens Per Clausen, der har bedt ministeren redegøre for, i hvilket omfang Danmark vil bidrage til fremme af den europæiske banegodstransport i forbindelse med Europakommissionens meddelelse om emnet.

Interoperabilitet på det europæiske jernbanenet forudsætter dels ensartede tekniske standarder og en internationalt anerkendt lokomotivføreruddannelse.

Transportministeren oplyser, at Danmark allerede i vid udstrækning har tilpasset sig de fælleseuropæiske regler for Interoperabilitet, såkaldte TSI'er, på de centrale banestrækninger, de såkaldte TEN-strækninger, som er relevante for international godstransport.

- I dag gælder EU-regler allerede i Danmark på flere områder af betydning for godstransport, bl.a. drift- og trafikstyring, støj, konstruktion af godsvogne, sikkerhed i jernbanetunneller og togkontrolanlæg. Desuden ventes Kommissionen i 2009 at træffe beslutning om tekniske regler for infrastruktur, lokomotiver og togsæt samt for strømforsyningen til togene. Det planlægges at gøre disse regler gældende i Danmark kort tid efter, oplyser transportminister Lars Barfoed.

Det fremgår dog af ministerens svar, at implementeringen er de fælles europæiske regler på danske skinner er en rullende proces. Det gælder bl.a. det fælleseuropæiske signal- og togkontrolsystem (ERTMS), der først bliver implementeret i Danmark i takt med udskiftningen af de nedslidte danske signalsystemer. Noget der ifølge regeringens oplæg til infrastrukturplan først er endeligt afsluttet efter 2020.

Når det gælder uddannelsen af lokomotivfører, der må udføre grænseoverskridende trafik, så kræver et nyt EU-direktiv, at lokomotivfører certificeres efter fælles regler fra 2011.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063