23948sdkhjf

Prognose: Godt 2008 for havnene

Krisen lurer, men vi må benytte pusterummet til at forberede næste opsving, siger Danske Havnes formand, Uffe Steiner Jensen.

Krisen lurer, men vi må benytte pusterummet til at forberede næste opsving, siger Danske Havnes formand, Uffe Steiner Jensen.



En ny prognose for havnenes godsomsætning i 2008 viser, at de danske erhvervshavne omsætter ca. 107 mio. tons gods i år. Det er en mindre nedgang fra rekordåret 2007, men det samme som i 2006.

- De danske havne har haft et godt år i 2008, siger Uffe Steiner Jensen. Det er også en god nyhed for samfundet. Når gods går ad søvejen, mindskes trængslen på motorvejene, og vi reducerer CO2-udslippet.

Danske Havnes prognose bygger på netop offentliggjorte tal for 3. kvartal 2008 fra Danmarks Statistik. Godsomsætningen er gået lidt tilbage sammenlignet med de tre første kvartaler sidste år. 4. kvartal bliver dog næppe særlig godt. Derfor er forventningerne til hele 2008 en nedgang forhold til 2007.

Tilbagegangen er primært på mængderne af kul og færgegods. Der er imidlertid fremgang i tørlaster som sten, grus, landbrugsvarer og metal. Noget overraskende ser mængderne af råolie ud til at være uændrede efter fald i flere år i træk. Containervæksten er stoppet, men det er fortsat usikkert, om der vil ske en egentlig nedgang set over hele året.

2009 bliver svær

- 2009 bliver næppe et godt år målt på godsmængder. Men der er til gengæld mulighed for at udvikle nye forretningsområder. For havnene gælder det også om at benytte pusterummet til at udvide areal, kapacitet og effektivitet, så vi er klar, når væksten kommer igen, siger Uffe Steiner Jensen. Derfor er der også fortsat behov for bedre veje og bane til og fra havnene. Vi er bagud med baglandsinfrastrukturen. Trafikale flaskehalse må ikke bremse havnenes udvikling.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078