23948sdkhjf

Autobugsering, maskintransport og krankørsel

Camoni Autobugsering A/S i Hvidovre satser målrettet på vækst inden for virksomhedens kerneområder efter et markant generationsskifte.

Camoni Autobugsering A/S i Hvidovre satser målrettet på vækst inden for virksomhedens kerneområder efter et markant generationsskifte.



Af Lars Lassen

Camoni Autobugsering A/S’ domicil på Valseholmen hører til i den nydelige ende, blandt de mange transportvirksomheder på Avedøre Holme, hvor mange arkitektonisk bærer præg af lidt tilfældig knopskydning.

Virksomheden gennemgik sit andet generationsskifte i 2005 og står i dag rustet til en målrettet vækst inden for de kerneområder, der har været Camonis speciale omtrent siden starten for et halvt hundrede år siden: autobugsering, maskintransport og krankørsel.

- Inden generationsskiftet var der 16 ejere, og det gjorde det ofte svært at få gennemført forandringer. I dag er vi fem ejere, og derfor er det blevet meget lettere at træffe de nødvendige beslutninger, fortæller adm. direktør Bent Christensen, der også er medejer af virksomheden.

Flere i den nye ejerkreds har forbindelse til virksomhedens tidlige historie.

Den 48-årige Bent Christensen har været ansat i virksomheden i 29 år, men tilknytningen til Camoni er endnu ældre.

- Jeg var 19, da jeg startede her efter værnepligten. Men min far kørte for virksomheden, og jeg har gået til hånde siden jeg var en stor knægt. Det er der flere af os, der har gjort, fortæller Bent Christensen, der dog ikke er den mest garvede Camoni-mand i virksomheden.

En af Camonis selvkørende vognmænd har været med i 40 år.

Bent Christensen har haft ansvaret for firmaets drift siden 1991 og overtog endeligt jobbet som adm. direktør i 2002.

Han deler kørselskontoret med disponenterne Jan Willmarst og Kim Hansen, der er barnebarn efter Camonis stifter Carl Mogens Nielsen. Interviewet med Trans Inform bliver derfor forlagt til virksomhedens rummelige og hyggelige chaufførkantine.

IT

Camoni Autobugsering A/S råder i dag over en vognpark på 25 moderne køretøjer, og beskæftiger 30 medarbejdere. Sidste år udførte virksomheden mere end 25.000 transportopgaver. Det svarer til, at hver bil kørte mere end 4,5 opgaver i gennemsnit på alle arbejdsdage i 2007.

Hele flåden styres i dag med moderne IT og kommunikation.

- IT var et af de områder, hvor den brede ejerkreds tøvede. Men det er en helt nødvendig forudsætning for en effektiv udnyttelse af ressourcerne. Vi meldte os ind i DTL efter generationsskiftet, og herigennem fandt vi frem til et system hos en større transportvirksomhed, som kunne tilpasses vores behov. Det krævede mange kræfter at få systemet integreret i driften, og det tog væsentligt længere tid, end jeg havde forventet. Men gevinsten har været utrolig stor sammenlignet med det gamle system, hvor alting blev skrevet i hånden på papir, og al kommunikation med chaufførerne gik via telefon, fortæller Bent Christensen ivrigt.

IT-systemet er baseret på Microsofts C5-system og håndterer alt lige fra ordremodtagelse, over prisfastsættelse, flådestyring, automatisk bogføring og elektronisk fakturering.

Basen er ordresystemet, hvor alle ordrer registreres elektronisk, for så at blive videregivet via mobile tekstbeskeder til terminaler i lastbilerne, der alle er udrustet med GPS.

- Chaufføren skal blot acceptere ordren, bekræfte når han er fremme, og hvornår han kører og når han afslutter fragten. Derefter går ordren automatisk videre til bogføring og fakturering. Selv her bliver der mindre og mindre papir, fordi flere og flere af vores kunder modtager fakturaerne elektronisk.

- Det betyder hurtigere fakturering og dermed hurtigere betaling. Samtidig sparer det også mange kroner i porto. Allerede når ordren modtages beregnes prisen automatisk. Det betyder ikke bare, at kunden hurtigt kan få prisen ved bookningen, men også, at vi bedre kan vurdere, hvilke opgaver vi skal sige nej til, fordi de reelt vil koste os penge, fortæller Bent Christensen.

Frigør kræfter

Camoni har ikke oplevet den skepsis, som mange transportvirksomheder møder hos de ansatte i forbindelse med indførelsen af IT-systemet.

- Vi brugte fra starten megen tid på at forklare både vores chauffører og vores selvkørende vognmænd, præcis, hvad det er vi skal bruge systemet til. Det handler ikke om at jage dem rundt i manegen, men om at forenkle og effektivisere kørslen til glæde for alle. Det har givet os på kontoret en langt mindre stresset hverdag, fordi telefonerne ikke kimer konstant, som de gjorde tidligere. Der er færre misforståelser, og samtidig er systemet så simpelt og overskueligt, at vi faktisk alle her på kontoret kan afløse hinanden. Blandt andet fordi systemet selv foretager prisberegningen ud fra de ordredata, der tastes ind, fortæller Bent Christensen.

IT-systemet håndterer også automatisk afregning med de selvkørende vognmænd og aflønning af chaufførerne. Det er integreret med Timeguide, så det er let at holde styr på chaufførernes køre- og hviletid.

- IT-systemet har frigjort mange kræfter i administrationen, som vi så kan anvende til andre og mere fremadrettede aktiviteter, fortæller Bent Christensen.

Nytænkning

Den nye ejerkreds er enig om, at Camoni skal være større i fremtiden.

- Vi skulle gerne fortsætte den vækst, vi har præsteret de sidste par år og vokse med 5-10 procent om året. Derfor har vi også hentet et professionelt medlem ind i bestyrelsen, for at få input fra en uden for transportbranchen. Vi er simpelthen nødt til at vokse, hvis vi skal følge med vores kunder, fortæller Bent Christensen.

Et eksempel på virksomhedens opgør med gamle dogmer er samarbejdet med konkurrenten Falck.

- Køre- og hviletidsreglerne og arbejdstidsdirektivet betyder, at vi er nødt til at begrænse vores kørsel uden for ’normal arbejdstid’. Derfor har vi lavet en ’byttehandel’ med Falck, der passer vores telefoner i aften- og nattetimer samt i weekenden. Vores telefoner bliver omstillet til et call center hos Falck, som så kører opgaven. Det blev faktisk til omkring 800 ture sidste år. Til gengæld kørte vi så omkring 700 opgaver for Falck. Det går måske ikke helt lige op, men vi sikrer vores kunder en mere fleksibel service, og Falck udnytter produktionsapparatet bedre, forklarer Bent Christensen.

Camoni Autobugsering A/S er blevet mere åbne over for samarbejde efter ejerskiftet.

- Kunderne forventer, at vi kan klare stadigt større og anderledes opgaver. Derfor fungerer vi også i dag som speditører, og vi har også et godt samarbejde med flere store aktører i branchen som eksempelvis DSV, fortæller Bent Christensen.

Gode tider

Camoni Autobugsering A/S aktiviteter er jævnt fordelt på autobugsering, maskintransport og krankørsel. 12 af de røde Camoni-lastvogne tilhører vognmænd, der fast kører for virksomheden, mens den resterende del af lastbilflåden tilhører Camoni og køres af ansatte chauffører.

Camonis hjemmebane er også vokset betydeligt de senere år. Ikke mindst fordi broerne over Øresund og Storebælt har bragt både Fyn, Jylland og Sydsverige tættere på København.

- En tur til Odense og retur kan klares på mindre end en formiddag, og en tur til Jylland er ofte blot en dagstur.

Samtidig har Camoni siden ejerskiftet nydt godt af højkonjunkturen.

- Vi har haft rigtigt gunstige betingelser efter ejerskiftet, og det har været muligt at hæve priserne i takt med omkostningerne. Men jeg har også prøvet at være med den gang i 80’erne, hvor det kostede 3.000 kroner at åbne porten hver morgen. Det er en sund læretid, fordi man lærer at klare sig i modgangstider, siger Bent Christensen.

Camoni oplever som de fleste i vognmandsbranchen, at efterspørgslen ikke er på niveau med sidste forår, hvor dansk erhvervsliv omtrent stod på gloende pæle.

- Det er blevet lidt lettere at følge med efterspørgslen i dag, og det er jeg ikke utilfreds med. Travlhed er ikke ensbetydende med, at man tjener penge. Hvis man påtager sig for meget, så går det jo ofte ud over indtjeningen, siger Bent Christensen.

Efteruddannelse

Camonis chauffører og disponenter kom på ’glat is’ sidste efterår, da de deltog i et efteruddannelseskursus på Sjællandsringen. Her gennemgik de FDM’s sikkerhedskursus for førere af tunge lastvogne, hvor alle 24 deltagere fik rig lejlighed til at prøve kræfter med deres egen lastbil på glatbane.

Kurset havde for Camoni fem formål. De fire ’officielle’: forbedring af trafikadfærd, teoretisk gennemgang af avancerede elektronisk sikkerhedsudstyr som ABS og ESP, praktisk prøvekørsel på tør asfalt efterfulgte af kørsel på glatbane.

- Det var en både lærerig og sjov dag for alle, hvor man får lov til at prøve tingene af i praksis. Det kursus tør jeg godt anbefale til andre transportvirksomheder. Men for os har de årlige efteruddannelseskurser også en social funktion. Chaufførerne hænger ikke på træerne i dag, og det er vigtigt, at man viser interesse for personalets faglige udvikling. Samtidig ser vi jo ikke så meget til hinanden i hverdagen og derfor er det også sundt, at man er sammen om aktiviteter under afslappede forhold, siger Bent Christensen.

Personale er også en af grundene til, at Camoni gør forholdsvis meget ud af virksomhedens hjemmeside, der hyppigt opdateres med store og små nyheder.

- Det er vores ansigt udadtil. Ikke bare over for vores kunder, men også over for både nuværende og fremtidige medarbejdere. Det gør jo ikke noget, at man også fortæller omverdenen, at man er en moderne virksomhed. Derfor gør vi også meget ud af at fortælle både i tekst og billeder, at vi kører med nye og tidssvarende biler, der matcher chaufførernes forventninger, fortæller Bent Christensen.

Bent Christensen erkender, at den største udfordring for Camoni bliver at holde de vækstmål, som han selv har opsat sammen med resten af ejerkredsen. Men han er ikke i tvivl om virksomhedens kerneaktiviteter.

- Autobugsering, maskintransport og krankørsel vil fortsat være de aktiviteter, vi skal leve af i fremtiden. Man skal beskæftige sig med det man er god til, slutter Bent Christensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078