23948sdkhjf

MAN er nu klar til sceneskifte

MANs tunge serie har aldrig været bedre - alligevel er en ny modelserie på vej. Vi har testet en ny MAN TGA 18

MANs tunge serie har aldrig været bedre - alligevel er en ny modelserie på vej. Vi har testet en ny MAN TGA 18



Af Finn Bjerremand

Det var en stor satsning, da den tyske lastvognsproducent MAN kort før årtusindeskiftet, introducerede TGA-serien, som er spækket med moderne elektroniske løsninger.

Og undervejs er der sket flere mindre facelift af førerhuset og vognen, mens motorserierne er fuldstændig fornyet. Dette betyder faktisk, at det var en moderne lastvognsserie. Dette til trods vil TGA i løbet af efteråret blive erstattet af endnu en ny lastvognsserie.

Jeg har haft lejlighed til at testkøre en ny MAN TGA 18.480 sættevognstrækker i en 4x2 udgave med tilkoblet trailer over en længere strækning gennem de tre skandinaviske lande.

Testvognen er udrustet med det nye XLX førerhus, der er mellemstørrelsen. Det dækker jo nemt de flestes behov, hvis ikke ligefrem der skal overnattes i vognen hver nat i en hel måned.

TGA-førerhuse i versionerne XXL og XLX giver jo alle en god fornemmelse af megen plads. Den fornemmelse skyldes sandsynligvis bl.a. den store forrude og de store døre.

Der er et godt udsyn, og de store spejle, der også omfatter frontspejlet, sikrer et godt

udsyn lige foran vognen, samt omkring højre forhjørne og langs siderne bagud.

God til overnatning

Der er to store køjer i førerhuset, så man har gode overnatningsmuligheder. Køjerne er såkaldte komfortmadrasser, der er syv centimeter tykke, og som er udviklet i samarbejde med Ergonomie-Institut München GmbH.

Førerhuset udmærker sig i øvrigt ved at være udstyret med dørforlængere forneden, som dækker trinbrættets trin bedre af end på de tidligere versioner. Med de nye dørforlængere skulle der ikke være risiko for, at chaufføren f.eks. mister fodfæstet på grund af is, når han eller hun skal træde på trinbrættet for at stige ind i førerhuset en vinterdag.

Førerhus er firepunktsophængt, og det giver en behagelig affjedring uden at man mister vejforbindelsen ved kørsel på ujævn vej.

Det blev for alvor afprøvet på testkørslen, der strakte sig fra Fjellhammer ved Lillestrøm i Norge ned gennem Sverige til Fredericia via bl.a. Øresundsbron og Storebæltsbroen. Specielt på den norske strækning, hvor der er blevet bygget og stadig bygges nye motorvejsetaper, er der desværre også mange kedelige strækninger med store ujævnheder. Her giver et godt ISRI-sæde med integreret sikkerhedssele sammen med rattets indstillingsmuligheder mulighed for altid at finde en fornuft kørestilling.

MAN skal selvfølgelig roses for rattet med indbyggede kontakter, det er den eneste rigtige løsning. Hvis man, så bare fra lastvognsproducenternes side kunne blive enige om at kontakterne har ens placering med samme funktioner hos alle mærker, så ville det være meget godt – også for trafiksikkerheden.

Testvognen er selvfølgelig også udstyret med elektrohydraulisk tipfunktion til tipning af førerhuset.

Det direkte virkende styretøj fra ZF giver en god vejbanekontakt, hvor man hele tiden føler at der er kontrol over kursen.

Potent motor

Motoren er MANs velkendte D26 motor på 12,4 liters slagvolumen, der er den nyeste i rækkemotorserien. I testvognen er der tale om en Euro 4 version med en maksimaleffekt på 480 hk/ 353 kW og et maksimalt drejningsmoment på 2300 Nm.

D26 motoren har Commonrail indsprøjtningssystem og matcher Euro4 normen ved hjælp af EGR-teknologi og PMcat.

Med den potente motor, specielt i forhold til den øjeblikkelige vogntogsvægt på 39,84 ton, var det en ren leg at køre denne MAN. Hallandsåsen blev hurtigt klaret uden de store kraftanstrengelser fra motorens side.

AS Tronic og ACC

Ud over at være udstyret med en ZF gearkasse af ASTronictypen, hos MAN kaldet MAN TipMatic ZF 12 AS (12 fremadgående gear med automatiseret skifte), er testvognen også udstyret med ACC (afstandsmåler af radartypen, som tilpasser hastighed og afstand til forankørende) samt en ZF intarder tilsatsbremse.

Det må siges at være en virkelig god kombination, der både giver høj komfort og stor trafiksikkerhed. Jeg savnede ikke på noget tidspunkt koblingspedalen, og med ACC i indgreb kommer man aldrig for tæt på forankørende. Vognen sørger selv for at holde den nødvendige sikkerhedsafstand, så man undgår kedelig harmonikasammenstød.

Jeg forstår godt, at der er flere og flere vognmænd, som efterhånden får øjnene op for ACC-løsningen og begynder at udstyre nye lastvogne med dette sikkerhedsudstyr.

Min testkørsel gik bl.a. ned gennem Oslo i myldretidstrafikken på en eftermiddag, og der viste ACC sit værd. Det var en meget afstressende kørsel, hvor vognens computer selv sørgede for at holde styr på hvilket gear, der var det optimale, ligesom bremserne blev aktiveret, hvis der var behov for det.

På det bremsemæssige område er TGA også i top. Testvognen er specificeret med MAN Brake Matic, der omfatter elektronisk styret bremsesystem, ABS, ASR og som med skiver på begge aksler giver en effektiv bremseevne, når der trædes på pedalen.

På det sikkerhedsmæssige omfatter udstyret både ESP (standard på MAN sættevognstrækkere), ACC og LGS (Sporassistent).

Moderne og komfortabel

Selv om alting som bekendt har en ende og man derfor kan begynde at skimte enden på TGAseriens liv, så er der absolut tale om en moderne lastvogn, der udmærker sig ved at være meget komfortabel og sikker at køre med.

Førerhusmål :

Indvendig højde fra gulv til loft : 1975 mm

Indvendig bredde : 2256 mm

Indvendig længde fra forrude til bagvæg : 2120 mm

Indvendig højde fra underkøje til loft : 1425 mm

Motordata D2676LF01 :

Boring : 126 mm (deraf navnet D26)

Slaglængde 166 mm

Slagvolumen 12,419 liter

Indsprøjtningssystem Commonrail samt Bosch CR EDC7

Euronorm Euro 4 opnås ved anvendelse af EGR og PMcat (katalysator i udstødningen)

Topeffekt : 480 hk / 353 kw / 2300 Nm

Olieskiftsinterval : 120.000 km ved fjernstransport og anvendelse af olie som er godkendt af MAN

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094