23948sdkhjf

PowerShift gearkassen i fuld udfoldelse

Den velfungerende PowerShift transmission introduceres nu også i de tyrkisk fremstillede Mercedes lastvogne. Vi har testet Axor og gearkassen i et udfordrende bjergområde i Tyrkiet

Den velfungerende PowerShift transmission introduceres nu også i de tyrkisk fremstillede Mercedes lastvogne. Vi har testet Axor og gearkassen i et udfordrende bjergområde i Tyrkiet



Af Finn Bjerremand

Nu introducerer DaimlerChrysler også den meget velfungerende gearkasse PowerShift med automatiseret gearskifte i mellemklasse lastvognsserien Axor, der i stor stil produceres i Tyrkiet.

Nogle læsere vil så måske tænke, nåh ja det er i Tyrkiet og det er langt væk. Hvor kommer vi lige inde i billedet. Jo, i dag bliver selv de Axor lastvogne, der leveres til f.eks. de britiske øer og flere europæiske lande, produceret i Tyrkiet.

Nu introducerer DaimlerChrysler koncernen nemlig PowerShift i en 12 trins version som en option på alle nye Axor trækkere, og kort tid efter følger også de lange chassiser.

Den velfungerende gearkasse blev introduceret i den store Actros serie sidste år, og jeg har kun hørt om tilfredse kunder.

Men der er heller ingen tvivl: PowerShift er i topklasse. På tronstigen for gearkasser med automatiseret gearskifte deler PowerShift førstepladsen med Volvos I-shift, der ligger på samme niveau.

Men det er ikke det hele, når det gælder ny teknologi i Axor. Mercedes fortsætter med introduktion af mere nyt equipment i Axorserien, så inden længe følger Turbobrake, der er en udmærket tilsatsbremse, når man ikke ønsker en rigtig retarderløsning.

Turbobrake har jo den store fordel, at den ikke tynger ekstra på vognens egenvægt, sådan som retarderen gør.

ABS og Brake Assistent er allerede standardudstyr. Senere kommer sikkerhedspakkerne med såvel Stabilitets Control – som vi kalder ESP, samt Telligent Lane Assistent, der på dansk står for sporassistent og ACC, som Mercedes kalder Telligent proximity controler. ACC er som bekendt en intelligent cruisecontrol, der ved hjælp af en radar i fronten styrer afstanden til forankørende og om nødvendigt bringer vogntoget til standsning.

Stribe af fordele med PowerShift

Fra DaimlerChryslers side lægger man stor vægt på de fordele PowerShift giver. Chaufføren aflastes meget under kørslen, en faktor der giver mere trafiksikkerhed og højere komfort. Gearkassen foretager hurtige skift og medfører ikke så mange hårde påvirkninger af transmissionen, som en manuel gearkasse.

Som en yderligere sidegevinst vil den i de fleste situationer medføre et lavere brændstofforbrug, og på en helt anden skala giver den også mere nyttelast.

Sammenlignet med DaimlerChryslers16-trins Telligent-gearkassen er der nemlig tale om en vægtreduktion på 50 kg, og sammenlignet med den kendte ni-trins gearkasse er vægtbesparelsen oppe på 40 kg.

En del af vægtbesparelsen kan forklares med, at PowerShift gearkassen er uden synkronisering. Det har også den fordel, at der ikke kan blive tale om noget slid på synkroniseringen. Og der er jo ingen koblingspedal, så chaufføren får ikke overbelastet venstre ben. For dem, der kører meget i bytrafik f.eks. med distribution med en manuel gearkasse, er der gennem en lang arbejdsdag tale om mange store påvirkninger af chaufførens venstre ben og ikke mindst højre arm. Med PowerShift klares igangsætning og skift af gear klares af computeren, der styrer det hele ud fra forskellige impulser fra blandt andet motorstyringen, gearvælgeren og speederpedalen.

For at sikre, at vogntoget ikke løber tilbage ved igangsætning på skrånende arealer, er Axor med PowerShift også udstyret med Hill Holder, der holder bremserne fast i den korte tid, der skal til. Og der er også tænkt på igangsætningen i tilfælde, hvor vognen holder i terræn eller på glat underlag, og der er brug for at kunne nokke vognen. PowerShift kan nemlig gå direkte fra første gear til bakgear - uden at skulle passere neutral position, og der findes ydermere en manøvreposition i henholdsvis første og bakgear, der aktiveres ved påvirkning af en kontakt.

For at vognen skal kunne køre hurtigt baglæns er der ikke færre end fire bakgear til rådighed i PowerShift på Axorserien,.

Test i tyrkiske bjerge

DaimlerChrysler havde arrangeret en meget realistisk testkørsel på strækningen fra Antalya ved Middelhavskysten og op gennem bjergene via Konya over en større slette til Aksaray, som ligger sydøst for Tyrkiets hovedstad Ankara.

Når DaimlerChrysler havde valgt denne rute med Aksaray som vores mål, skyldes det ikke mindst, at DaimlerChrysler der har et meget stort og moderne produktionsanlæg, hvor der netop produceres Axor-lastvogne til Middelhavsområdet og til visse markeder i Europa.

Testforløbet omfattede 16 komplette Axor sættevognstog samt en mindre kortege af busser og en ambulance bemandet med to ambulanceførere og en ambulancelæge.

På testruten, der gik over ca. 450 km, var der gode muligheder for at opleve, hvor godt PowerShift klarer sig, når der skal skiftes gear mange gange. Det højeste sted på ruten er et bjergpas på 1875 meter over havets overflade.

Jeg kørte selv hele vejen med en Axor 1843, der er opbygget som to-akslet trækker med en tilhørende treakslet KRONE gardintrailer. Jeg kan klart konkludere, at det er et stort fremskridt med denne gearkasse. Havde jeg kørt turen med en lastvogn med en almindelig gearkasse med både koblingspedal og gearstang, skulle både min højre arm og mit venstre ben have været på hårdt overarbejde.

Med de mange stigninger, helt op til 12 procent og vel at mærke over lange strækninger, skulle der skiftes gear utallige gange. I stedet kunne jeg koncentrere mig om vejen og den øvrige trafik. Når der var mulighed for det, kunne jeg lige hjælpe PowerShift til at køre optimalt ved selv lige skifte et gear op eller ned. En sådan gearkasse kan jo ikke se hvornår en stor stigning slutter. Derfor kan det være en fordel at geare manuelt op lige før bakken flader ud.

En pludselig hestevogn

Det gik dog ikke bare opad på testruten, men også ned. Her hjalp Voithretarderen i nært samarbejde med PowerShift godt på bremseevnen. Mine kolleger og jeg oplevede hvordan tyrkiske chauffører med gamle og tungtlastede lastvogne, kørte meget langsomt ned ad bakke i lavt gear for at skåne bremserne. I Tyrkiet er det om noget sted vigtigt, at man altid har fuld kontrol over køretøjet. Man er nødt til at kunne fuldbremse med kort varsel. Pludselig dukker der en hestevogn eller et andet meget langsomt køretøj frem lige foran en.

”Telligentsystemet” på Axor samordner både gearskiftet og bremserne, så virkningen er mest optimal. Når man har indstillet Tempomaten til en bestemt hastighed, sørger Telligent selv for at retarderen træder til, hvis hastigheden bliver for høj. Det er ikke udelukkende retarderen, der bliver aktiveret. Det elektroniske motorstyringssystem sørger også for at motorbremsen bliver aktiveret, og at der bliver skiftet ned i gearkassen, så motorens bremseevne udnyttes fuldt ud.

Sådan

Sådan skal det bare være i en moderne lastvogn, og konklusionen er helt klar: Overvejer man at anskaffe sig en ny Mercedes lastvogn i Axor eller Actros serierne, er der ingen fornuftig grund til at købe den uden PowerShift gearkasse.

Testvognen:

Mercedes Axor 1843 LS

Motor : OM 457 LA Euro 5 ( sekscylindret rækkemotor) udstyret med SCRkatalysator

Effekt : topeeffekt : 315 kW/ 428 hk ved 1900 omdrejninger i minuttet

Drejningsmoment : 2100 Nm ved 1100 omdrejninger i minuttet

Gearkasse : G211 PowerShift med automatiseret gearskifte

Bremser : Telligent system med ABS/ASR skiver på alle hjul, elektronisk kontrolleret

integreret med motorstyring motorbremse

Retarder : Voith

Førerhus : Langturs førerhus med højt tag

Affjedring : Parabel foran

Luft på bagakslen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093