To holdninger til samme sag
Økonomi og tid går ikke altid lige let i spænd med de allerhelligste moralbegreber. Heller ikke når man er en avis. En kommentar
Af Finn Bjerremand
Nu har de fleste snart overstået sommerferien, og hele samfundet begynder at køre op i hastighed igen. I sommerferien har der gennem flere år nærmest været fast tradition for at avisjournalister finder et eller andet offeremne.
Det har for Morgenavisen Jyllands-Postens vedkommende udmøntede sig i, at man igen har været efter lastvognstrafikken. Avisen er fremkommet med en masse påstande omkring hastigheder og nogle fordrejede oplysninger omkring ulykkestal. Avisen har også udført sine egne hastighedskontroller.
Smuk holdningNu kan, man set fra sidelinien, godt synes, at det er helt fint, at en avis har en holdning til, at lastvogne skal køre bogstaveligt efter reglerne. Men, at det ikke altid passer kunderne, der har brug for lastvognens varer – kunden kan også være et bladhus - vil jeg gerne lige illustrere med følgende lille historie.
For nogle år siden hørte jeg om en jysk avis, der også gerne ville kunne levere aviser til sjællandske abonnenter hver morgen. Avisen ville være sikker på, at bladene kunne være fremme til tiden, en faktor der var af afgørende betydning for indtoget på Sjælland.
Så ville det jo være naturligt, at avisen valgte at benytte det daværende DSB-Gods, der jo på det tidspunkt fortalte alt og alle, der ville høre på det, at inden længe så ville DSB Gods udføre det meste af al godstransport i Danmark, og lastvogne og veje ville blive overflødige.
Aviser produceres jo til tiden, og godstog går til tiden, en rigtig just in time transport, så det lå jo lige til højrebenet. Ikke desto mindre valgte avisen i stedet at benytte lastvognstransport til at få transporteret aviserne til de sjællandske læsere.
Træd lidt hårdereSå er det jo nok, at den undrende læser vil stille spørgsmålet: -jamen hvorfor dog det. Miljøet, just in time og det hele, en oplagt opgave for togtransport. Jo forklarede min kilde: -Hvis avisproduktionen af en eller anden grund var blevet lidt forsinket, ja så fik den heldige lastbilchauffør jo bare besked på at vente lidt og så træde lidt hårdere på speederpedalen, når han endelig kom ud på vejnettet. Se det var før hastigheds-begrænserens tid, så det kunne jo sagtens lade sig gøre. Sandsynligheden for at blive standset for at køre for hurtigt midt om natten på motorvejen over Fyn var knap så stor dengang.
MoralenSå kom hastighedsbegrænseren, og så var det slut. Siden mener jeg at have hørt, at avisen, som jeg ikke vil nævne navnet på, har fået eget trykkeri på Sjælland.
Men kundernes behov og det med de økonomiske interesser fyldte altså mere hos denne avis end høje moralbegreber og fine holdninger om, at man bestemt skal overholde alle regler.