Hvor mange broer skal vi have
Mulighed for at private investorer kan betale en eventuel kommende Kattegat-bro. Transportministeren er ikke helt afvisende overfor projektet.
Af Finn Bruun
Hvad der i begyndelsen så ud til at være lidt af et fantasi-projekt, nemlig en fast forbindelse over Kattegat, bevæger sig lidt efter lidt ind i det muliges verden. Der tegner sig nemlig nu politisk interesse for Kattegat-broen, der ellers kom frem som dels et afværgeforslag mod Femern-forbindelsen og dels som led i den kendte rivalisering mellem landsdelene.
Hvor transportminister Flemming Hansen i første omgang var så koncentreret om at få den faste forbindelse til Tyskland i hus, at han ikke havde blik for flere store broprojekter, er tonen nu knap så afvisende. Især ikke i lyset af projektet kan gennemføres som et OPP projekt (OPP står for Offentligt-Privat-Partnerskab) så også private investorer kan deltage. Her har store aktører som pensionskasser og ATP været nævnt som mulige deltagere. De kunne finansiere og gennemføre bro-byggeriet og så sælge det afdragsvis til staten bagefter, eller man kunne bruge modellen fra Storebælt, hvor staten sørger for lånegaranti til entreprenør-konsortierne.
Selv om diskussionerne endnu befinder sig på et meget foreløbigt plan, er der ingen tvivl om, at erkendelsen af, at Danmark står overfor vældige infrastrukturproblemer i både den nærmeste og den lidt fjernere fremtid har banet en vej for tanker, som eller var helt utopiske for få år siden.
Politikerne fra begge sider i Folketinget bakker op om Kattegat-tanken – i hvert fald så meget, at der er basis for at gå videre med at analysere mulighederne. Og dykke ned i OPP-spørgsmålet
Socialdemokratiets trafikordfører Magnus Heunicke, Dansk Folkepartis Walter Christophersen er i Berlingske Business sammen med Venstres Kristian Pihl Lorentsen åbne for ideen.
Tiden er inde til, at private investorer bliver lukket ind, når vi taler store offentlige investeringer, udtaler Kristian Pihl Lorentsen, som ønsker dialog med de interesserede for at få et politisk beslutningsgrundlag.
En ubetinget succesOg Flemming Hansen afviser ikke OPP-muligheden eller selve projektet, som han dog har vurderet ”ikke bliver i min tid”. Men den fart, der er på milliardernes rullen i de store infrastrukturprojektet, er der ingen tvivl om, at det bliver et overordentlig dyrt projekt, hvis det bliver til noget.
Selv om transportministeren har sin aftale på plads omkring Femern-broen og den politiske flertalsopbakning er til stede, så er projektet langt fra vedtaget. I Danmark er der tradition for folkelig modstand mod store bro-projekter – i hvert fald lige indtil de er bygget. Storebæltsforbindelsen havde elendige meningsmålinger de meste af tiden frem til dronningen klippede snoren. Men i dag er den en ubetinget succes. Noget tilsvarende gælder for Øresundsbroen, som efter en langsom start nu har cementeret sin værdi og tiltrækker flere og flere brugere både inden for persontransport og godstransport.
Femern-broen har dog ikke samme høje trafikprognoser, som de to andre broer havde, da de blev vedtaget, men til gengæld er der massiv EU-støtte i udsigt til det dansk-tyske projekt, som skal indgår i hele det trans-europæiske netværk.
Men spørgsmålet er om der er basis for to så store projekter som Femern og Kattegat. Mange mener, at det ene ikke behøver udelukket det andet. Skeptikerne mener, at der overhovedet ikke er brug for nogen af dem.
Hvad mener duMeget afhænger i den forbindelse også af, hvad der kommer ud af Infrastrukturkommissionens udspil her til efteråret og de efterfølgende diskussioner, men i første omgang har kommissionens formand ikke kunnet få øje på, at Kattegat-broen vil løse trængselsproblemerne i det nødvendige omfang.
Men de mange diskussioner viser, at der er skabt forståelse for, at de infrastrukturproblemer herhjemme, som transportbranchen om nogen har gjort opmærksom på, kræver handling og investeringer i den dyre ende.
Kattegat-broen er ikke det eneste nye projekt, der er i spil. Der er også kræfter i gang, som ønsker en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg.
Hvad mener du? Giv din mening til kende på fb@transportidende.com