23948sdkhjf

Bremse på omkostningsudviklingen

Udviklingen i transportbranchens omkostninger vurderes som lavere i år end sidste år – men store stigninger syd for grænsen.

Udviklingen i transportbranchens omkostninger vurderes som lavere i år end sidste år – men store stigninger syd for grænsen.



Fragtraterne inden for især landevejstransporten sprang i vejret sidste år, hvor flere store transportvirksomheder en eller endda flere gange var ude med markante prisforhøjelser.

På en række områder nåede takstforhøjelserne angivelig op på tocifrede procentsatser. Samlet set lå stigningsniveauet dog et sted mellem 5 og 10 procent.

- Det var de største stigninger i mands minde og de var drevet af store omkostningsstigninger, fortæller cheføkonom Ove Holm, Dansk Transport & Logistik.

Det var især stigende brændstofpriser og de skærpede sanktioner på køre- og hviletidsområdet, der fik omkostningerne til at springe i vejret. Men også en ting som indførelsen af den digitale tachograf har været et dyr fornøjelse.

- Vi har ikke konkrete tal for omkostningsudviklingen. Men det er min klare fornemmelse, at omkostningsudviklingen er mindre markant i år end sidste år, siger Ove Holm.

Et andet område, som var med til at drive omkostningerne i vejret var det stigende lønpres.

Syd for grænsen

Kigger man syd for grænsen, så taler man til gengæld om meget kraftige omkostningsstigninger. Wiens erhvervsuniversitet har foretaget en undersøgelse, der viser at omkostningerne er vokset med 6,5 til 11,1 procent afhængigt af transporttype fra maj 2006 og til maj i år.

En udvikling, som angiveligt kan overføres direkte til det store tyske marked.

Her taler man nu om en truende omkostningslavine.

Der er visse ligheder med situationen i Danmark sidste år og er par særlige tyske forhold.

Der forventes et stigende lønpres i Tyskland, dels fordi chaufførmanglen også begynder at blive mærkbar i visse tyske regioner og delstater og dels fordi det nye arbejdstidsdirektiv reelt skærer en bid af chaufførernes indtægt. Arbedstidsdirektivet er først trådt i kraft i Tyskland i år og hvor man tidligere havde en gennemsnitlig chaufførarbejdsuge på 55 timer, så begrænser arbejdstidsdirektivet arbejdsugen til 48 timer.

Økonomer venter at tyske chauffører vil indhente det opståede lønefterslæb på et til to år, vel og mærke uden at vognmændene får kompensation for den tabte arbejdstid.

Stigende brændstofomkostninger og den digitale tachograf er også med til at presse priserne i vejret.

En anden vigtig faktor er mauten, der har fået et hak opad og som dermed bidrager til at øge omkostningspresset på branchen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094