Bredbånd på farten
Mobilselskabet ’3’s tilbud om mobilt bredbånd holder løfterne – men kun pletvis.
Af Lars Lassen
Det bliver stadigt vigtigere at være online, hvis man skal klare konkurrencen. Det gælder også selv om man ikke sidder bag et skrivebord hele dagen.
Derfor har erhvervslivet i to årtier betalt dyrt for mobiltelefoni og i de senere år også for mobil dataoverførsel som e-mail, web-browsing, og filoverførsler.
Men digitale data fylder når man bevæger sig ud over simple tekstbeskeder.
SMS og e-mail via eksempelvis GPRS-teknologien har på fornem vis løst behovet for de fleste. Men appetitten på information og gerne i høj kvalitet gør eksempelvis webbrowsing til en ganske sløv affære, hvis det skal foregå via mobiltelefoni.
Dermed har de fleste mobile medarbejder hidtil været handicappet, hvis det eksempelvis gjaldt informationssøgning på internettet.
Men mobiltelfoni-selskabet ’3’ – der anvender det nye UMTS netværk – tilbyder nu reelle mobile bredbåndsforbindelser til overkommelige priser.
Transport-Tidende har fået lov til at teste teknikken.
Reelt bredbånd
’3’s mobile bredbånd kræver en bærbar pc, der tilkobles enten et datakort eller et USB-modem. Transport-Tidende har testet USB-modemet, der har den fordel, at det kan tilsluttes praktisk taget alle moderne mobile pc’er.
Optimal forbindelse kræver to ledige USB-porte på pc’en, mens selv med én port, er der ’hul igennem’ på en helt anderledes kvik facon end man er vant til med eksempelvis GPRS.
Hastigheden kan sagtens måle sig med fastnetforbindelser eller eventuelle trådløse forbindelser via hotspots.
Let installationInstallationen af softwaren til USB-modemet kræver blot, at maskinen er opkoblet på internettet. Installationen drillede lidt, da der opstod en konflikt med driversoftwaren til min laptops CD-drev. Men efter en genstart og et nyt forsøg var det blot at indtaste PIN-koden, og så lå World Wide Web åben på skærmen.
Opkoblingssoftwaren er simpel og let overskuelig.
Den opgør løbende, hvor mange megabyte data, der er overført. En næsten ligegyldig detalje for de fleste brugere, hvis de har valgt et fastpris abonnement hos ’3’. Det dyreste – og den højeste båndbredde (3 megabit) – koster 499 kroner om måneden. Men man kan også vælge et beskedent abonnement på 49 kroner om måneden, men så skal man til gengæld betale 3,75 kroner per megabyte, der overføres.
RoamingDet forudsætter naturligvis, at man er opkoblet på ’3’ Danmarks eget netværk. En togtur fra København til Herning og Silkeborg viste, at ’3’ netværk ikke er helt landsdækkende. Det er først og fremmest ude på landet, at det kniber med forbindelsen. Løsningen er her at tillade modemmet at ’roame’ – det vil sige at systemet automatisk kobler på eksempelvis TDC’s net – men så nedgraderes forbindelsen til GPRS-hastigheder. Og det koster naturligvis roaming priser – uanset hvilken abonnementstype man har valgt.
Indtrykket er dog, at ’3’s dækning i dag er rimelig. Netbrowsing foregår nogenlunde smertefrit, selv når signalstyrken er lav. Dog var signalkvaliteten ikke god nok til at oprette forbindelse til vores interne netværk via en såkaldt VPN-forbindelse, når signalstyrken var lav.
Alt i alt er ’3’ mobile bredbånd faktisk et godt og prismæssigt overkommeligt tilbud for medarbejdere på farten. Hvis det foregår inden for Danmarks grænser.
RøveriBevæger man sig uden for rigets rammer, så bliver priserne ganske simpelthen horrible.
I enkelte europæiske lande slipper man med 10 kroner per megabyte, men de fleste teleselskaber ude omkring i Europa tager 100 kroner per megabyte.
Hvis man tager ’3’ egne oplysninger om bredbåndsforbrug, så koster en typisk netbank-transaktion 2,5 megabyte. Det vil sige, at det vil koste 250 kroner at overføre penge eller betale en regning fra eksempelvis Tyskland.
Skulle man få den ide at maile et foto af eksempelvis en autoskade hjem til sit forsikringsselskab eller sin vognmand, så kan det med digitale kameraer nemt koste en rund plovmand.
Eksempelvis vil en eksportvognmand, der godt kunne tænke sig at give sine chauffører et personalegode med internet i bilen, hurtigt tænke om igen. En times normal websurfing koster ifølge ’3’ 17-18 megabyte (en temmelig optimistisk vurdering). Så kan læseren selv gange med 100 kroner.