A P Møller på vej ud af luftfarten
Det ser nu ud til, at A P Møller – Mærsk kan trække sig endnu lidt længere ud af luftfartsbranchen ved et kommende frasalg af sin halvdel af det hollandske Martinair.
Af Herbert Nielsen
Martinair ”fulgte med”, da A P Møller i august 2005 købte den store søfragts-containervirksomhed Royal P&O Nedlloyd. Nedlloyd ejede 50 procent af Martinair, mens KLM ejede den resterende halvdel.
Og sådan har det været lige siden.
Men i virkeligheden var en udvidelse af luftfartsvirksomhed ikke en del af Mærsk’s strategi – tværtom. Gruppen havde jo i årevis sloges med et konstant tabsgivende Maersk Air, som da også blev solgt til det islandske Sterling i sommeren 2006.
Tilbage var så luftfragtsselskabet Star Air, der til forskel fra Maersk Air er forblevet en lukrativ forretning, der flyver på fast kontrakt for UPS i Europa.
Martinair i én hånd…Martinair’s bestyrelse har nu besluttet, at man vil søge en omstrukturering af ejerforholdene omkring selskabet for at lette dets positionering i et turbulent marked. I stedet for at have to ejere, KLM/Air France og A P Møller vil man frem til at have kun én ejer – og det må jo så være KLM/Air France.
Der er derfor nu indledt forhandlinger med ejerne for at finde en afgørelse, der alt andet lige vil betyde, at A P Møller frasælger sin halvdel af Martinair.
Martinair konstaterer, at selskabets fragtvirksomhed er en god og profitabel forretning. Det samme gælder potentielt også for Martinair’s langrutevirksomhed, der dog netop har brug for en heftig investering af nye ressourcer og penge for at sikre sin fremtidige position. Men til gengæld vil Martinair gerne trække sig helt ud af kortruteflyvningen i Europa, hvor konkurrencen for længst har overflødiggjort selskabet.
For at realisere disse planer har Martinair brug for fornyelse og fokus via en ejer, der ønsker at satse. Så det er nok kun et spørgsmål om kort tid, før A P Møller er ude af også denne del af luftfarten.