En ny invitation til transport-samarbejde
- Jeg vil gerne høre om nogen seriøst vil sige mig imod, når jeg vurderer, at transporten i kraft af samarbejdet med Dansk Industri kommer op i verdensklassen, når det gælder styrke og politisk indflydelse herhjemme.
Af Finn Bruun
Udfordringen kommer fra HTS’ erhvervspolitiske direktør, Michael Svane, som vurderer, at HTS’ beslutning om at gå i samarbejde med DI, er intet mindre end epokegørende. Han ser så mange styrkemuligheder for hele transporterhvervet, at han ikke tøver med at opfordre andre transportorganisationer til at gå samme vej.
- Dette samarbejde er åbent for alle. Ingen nævnt, ingen glemt, men jeg håber, at
alle organisationer vil overveje det, så vi kan udnytte mulighederne fuldt ud til gavn
for transporterhvervet. Og så vi kan være med helt inde i værkstedet, hvor de store strategier lægges.
Han peger på, at transporten og infrastrukturen hverken var med i de store samfundsudspil om hele velfærden og hele oplægget om globalisering
- Fra nu af er der ingen, der kommer uden om transporten som en faktor i de store beslutninger. Og det manglede da også bare. Globaliseringen og den internationale samhandel er funderet på transporten og kommer ingen vegne uden. Og her ligger også en stor del af fundamentet for det danske velfærdssamfund og udviklingen af det.
Offer for populismeMen efter Michaels Svane vurdering viser en række alvorlige konkrete sager, at transporterhvervet og dets organisationer ikke selv har været i stand til at trænge igennem med løsninger, selv om det drejer sig om vitale interesser.
- Bødekataloget og klippekortordningen for dyretransporter har gjort livet surt for den
almindelige, dygtige vognmand og chauffør. Der er sket så store overgreb på grundlæggende retssikkerhedsprincipper, at det gør ondt langt ind i sjælen på disse mennesker. Og der er ingen tvivl om, at der fortsat er politikere, som går efter at udbrede disse restriktioner og sanktioner til andre af erhvervets områder, lyder det fra Michael Svane, som kalder disse tiltag for ren populisme.
- Hvis ikke vi får stoppet den udvikling, så står vi tilbage med et svækket marked. Så
bliver det, der skulle have været en hel fodboldbane for et aktivt transporterhverv reduceret til en omgang bordfodbold. Det nytter ikke på grund af nogle brodne kar at rulle over et helt erhverv med en grønthøster. Den efterlader ikke liv, hvor den har kørt, siger Michael Svane, som mener, at det er ét af de felter, hvor man vil kunne skabe bedre rammevilkår i kraft af et samarbejde med Dansk Industri.
- Det andet er ødelæggende for erhvervet, og organisationerne må i den sammenhæng være ydmyge nok til at sige, at det først og fremmest er medlemmerne det gælder. Og så er det bedst at alliere sig med klassens stærkeste dreng, fastslår Svane.
Stærkt fællesskabDet lidt mere overordnede perspektiv i samarbejdet er, efter hans vurdering, etableringen af et meget stærkt transportfællesskab i den nye konstruktion mellem HTS og DI, og dermed kommer til at rumme to sider af det, som i dag på mange måder er samme sag: Nemlig transportvirksomheder og transportkøbere, der i dagens Danmark har erkendt, at forholdet skal bygge på et egentligt samarbejde og en integration for at få effektiviteten i top.
- Vi kommer til at repræsentere alle dele af transporten – vej, havne, luft, bus og tog osv. Og luftfarten er i forvejen hos DI, som jo på overenskomstområdet rummer både minimallønsoverenskomster og store normallønsoverenskomster.
- Det er netop samlingen af alle disse dele til en helhed, der vil gøre os stærke. Der får vi det samspil og den integration, der skal til for at klare opgaverne inden for infrastruktur, miljø, klima og energi.
Det globale derhjemme- Vi skal jo tænke på, at en stigende del af de vilkår, som transporten arbejder under vil være globalt orienteret. Det gælder også den lokale vognmand, ligesom det gælder regionalt og nationalt. Selv om man arbejder lokalt, så sættes hele tempoet af globaliseringen. Derfor er det så vigtigt at være med fremme.
- Og derfor lyder vores invitation til andre organisationer. Kom og vær med til at styrke hele transporterhvervet i en særdeles robust placering. Vi stiller kun én afgørende betingelse. Det er medlemmerne der skal være i højsædet hele vejen igennem.
- Vi håber på den måde at gøre op med og sige endeligt farvel til en årrækkes organisations-egoisme, som desværre har betydet, at transportens rolle er blevet nedtonet i forhold til dens store værdi, siger Michael Svane.
At tale med én stemmeDet har ikke skortet på forsøg på at samle vejgodstransportens organisationer, men da en planlagt fusion mellem HTS gik i vasken og førte til en opsplitning i henholdsvis HTS-A arbejdsgiver-organisationen og HTS-I interesse-organisationen, valgte DTL at lægge sit lod i vægtskålen hos Dansk Handel og Service, som senere blev fusioneret til Dansk Erhverv mens ITD og en række andre transportorganisationer gik til HTS, som så blev samlet i ét.
DTL har vurderet, at man står stærkest hos Dansk Erhverv, hvor man selv udgør
transportekspertisen, men HTS har nu senest besluttet at søge sammen med Dansk Industri, der er den stærkeste erhvervs- og arbejdsgiverorganisation i Danmark.
Målet har ellers været at få transporterhvervet til at tale men én stemme. I dag er speditørerne og DTL-vognmændene i én gruppe og ITD og de store transportvirksomheder i den anden.
DTL har beklaget, at HTS har valgt industrien, hvor man ikke mener, at transporten hører hjemme. De burde hellere have valgt Dansk Erhverv, hvor Danske Speditører også er med, og nu vil danne en arbejdsgiverforening. DTL har derimod sin arbejdsgiver-del – ATL – liggende i HTS, og det vurderes at være en meget stor mundfuld, hvis DTL skal danne sin egen arbejdsgiverforening. Dels på grund af store krav til ekspertise og konfliktfond og dels fordi overenskomsten for chaufførerne ligger hos ATL. Flere arbejdsgiverforeninger inden for samme område har en uundgåelig konsekvens, nemlig at det bliver dyrere for den enkelte vognmand, lyder en vurdering.