Danske havne afgørende for økonomien
I de kommende år forventes stigninger i de samlede godsmængder til, fra og gennem Danmark på mere end 75 pct. frem til 2025, og her spiller de danske havne en vigtig rolle.
Det fremgår Dansk Havnestrategi 2025, som netop er udgivet af Transport- og Energiministeriet under navnet "Danske havne til fremtidens transportløsninger”.
Det er strategien for udviklingen af den danske havnesektor frem til 2025, som placerer havnesektoren som led i regeringens samlede godstransportstrategi.
Det handler om både transport, vækst og miljø. Havnesektoren er en del af løsningen på fremtidens transportudfordringer og er et afgørende bindeled i samspillet mellem søtransporten og andre transportformer. Strategien skal bidrage til, at havnesektorens rammebetingelser også i fremtiden er tilpasset markedets aktuelle vilkår, så der gennem havnene kan ske effektive omlastninger mellem skib og landtransporter, lyder det fra ministeriet.
Havneloven er okTransport- og energiminister Flemming Hansen siger:
- Analysen er et vigtigt bidrag til diskussionen af fremtidens rammebetingelser for havnesektoren. Den viser, at danske havne og havnesektoren i sin helhed spiller en central rolle for godsomsætningen og den samfundsøkonomiske udvikling i Danmark.
- Analyserne viser også, at den eksisterende Havnelov er et godt grundlag for havnesektorens udvikling af et konkurrencedygtigt produkt. Strategien skal ses som led i en proces for den fortsatte udvikling af rammebetingelserne for hele transporterhvervet. I denne proces vil alle berørte parter blive inddraget, siger ministeren, som ser frem til en spændende og frugtbar debat af de undersøgelser Transport- og Energiministeriet lægger op til i Godstransportens Tænketank, hvor de forskellige transportformer er repræsenteret.
Godstransport i centrumStrategien slår fast, at godstransporten er i centrum for den globale arbejdsdeling gennem et udbygget net af transportforbindelser mellem områder for produktion og forbrug.
Den længere afstand mellem produktion og forbruger medfører øget anvendelse af transportformer, hvis stærke side er lange transporter fra verdensdel til verdensdel.
Det indebærer i høj grad søtransporter. Omvendt bidrager netop en konstant effektivisering og billiggørelse af transportsystemerne til en fortsat udvikling af den globale arbejdsdeling, og at det er muligt, at have den større afstand mellem produktion og forbrug.
De danske havne betjener i hovedsagen skibstrafik i de inter-europæiske transport-kæder med længere afstande, men en enkelt havn har også direkte forbindelse til det oversøiske marked. Strategien forudser store stigninger
Trængsel og miljøDe større transportmængder giver alt andet lige mere trafik, og trafikken medfører et større pres på infrastrukturen. Det vil give øget trængsel og deraf følgende forsinkelser, forurening m.v.
- Med de store udfordringer transportsektoren står over for i de næste mange år, er det afgørende nødvendigt, at de forskellige transportformer udvikles og optimeres med henblik på, at alle transportformerne udvikler de spidskompetencer, der er kendetegnet ved den enkelte transportform, og transportformerne skal udvikle samspillet mellem sig for at optimere effektiviteten i de samlede transportkæder, hedder det i strategien, som peger på, at udviklingen af effektive transportsystemer, hvor de forskellige transportformer optimeres og benyttes i den samlede transportkæde er en samtidig del af svaret på fremtidens miljø- og klimaudfordringer.
De centrale elementer i den samlede godsstrategi, hvori havnestrategien indgår, vil være en veludbygget infrastruktur, gode rammevilkår for transportformerne og et godt samspil mellem transportformerne, lyder det fra transportministeriet.
120 havneDer er ca. 120 danske erhvervshavne. I alt knapt 90 havne har international trafik. Havne med international trafik fordeler sig med 20 kommunale havne, knapt 30 kommunale selvstyrehavne, 10 havne er organiseret som aktieselskabshavne, mens de private havne udgør knapt 30 havne.
Strategien erkender, at et væsentligt element for udviklingen af havnesektorens konkurrenceevne er tilstedeværelsen af en effektiv og moderne infrastruktur, der kan medvirke til at øge fremkommeligheden til de enkelte havne.
Staten har ansvaret for hele det overordnede vejnet og jernbaneinfrastrukturen, og har dermed mulighed for gennem investeringsplaner, at forbedre forholdene på de infrastrukturstrækninger, hvor trafikvæksten er størst, hedder det.