Motorvejsskruen uden ende
Danske Havne offentliggør indspark til debatten om dansk infrastruktur
Kostbare broprojekter og dyre motorveje flyver rundt i den tiltagende debat om infrastrukturen på fremtidens Danmarkskort. I brancheorganisationen Danske Havne maner man til et klap eller to på hesten.
- De seneste dage har der ikke været grænser for, hvor mange broer, der skulle bygges. Samtidig har Danmark forpligtet sig til at nedbringe CO2-udslippet. Det hænger ikke sammen, siger formand for Danske Havne, Uffe Steiner Jensen, der er borgmester i Fredericia.
Han har allerede et alternativt løsningsforslag på tegnebordet.
- Ved at satse på havnene og et netværk af transportcentre kan samfundet høste store fordele. Vi kan aflaste vejnettet, effektivisere godstransporten og forbedre miljøet.
Frisk rapportDanske Havnes formand har fundet ammunition til sin påstand, i en ny rapport som Danske Havne har bestilt hos konsulentfirmaet Bøgetorp, og som er fremsendt til Infrastrukturkommissionen. Den fremdrager en række trends, der peger på, at havne kan skabe den nødvendige kapacitet til transport og distribution af varer. Vel og mærke på en mere miljøvenlig facon end andre transportformer.
Blandt andet fremhæves skibenes forholdsvis beskedne CO2-udlednig per tons gods sammenlignet med både tog og lastbiler, hvor sidstnævnte angiveligt belaster CO2 regnskabet næsten ti gange mere end skibene.
- Havnene fungerer allerede i dag som transportcentre. Vi mangler imidlertid bedre koblinger mellem dem og motorvejs- og banenettet. Selvfølgelig skal motorvejenes akutte problemer løses, men vi kan ikke udvide motorveje og broer i det uendelige. Dertil kommer problemet med forurening og klimaændringer. Vi er nødt til at se på alternativer til motorvejs-skruen uden ende, og her er havne og søfart en rigtig og miljøvenlig løsning, siger Uffe Steiner Jensen.