Hele Det Blå Danmark samarbejder
Det har i snart mange år stået klart, at der bliver mangel på tilgang af unge til uddannelserne og erhvervene, når de små årgange for alvor viser sig ? eller rettere ikke viser sig. Der bliver derfor kamp om de dygtige unge og nu senest er også blevet tydeligt, at der bliver stor efterspørgsel efter kvalificerede medarbejdere i det hele taget.
Et af de erhverv som tidligt har set problemet er rederierhvervet, som længe har kæmpet for at gøre de unge opmærksom på de store muligheder en maritim uddannelse giver ? både til søs og senere i land.
Men nu er hele Det Blå Danmark gået sammen om at markedsføre erhvervet lidt bredere med henblik på at rekruttere de rigtige folk, som kan fastholde succesen og bringe erhvervet videre frem. Det sker i en flerårig kampagne.
Således var der allerede i april et dialogmøde mellem rederierne og erhvervets øvrige arbejdsgivere hvor man diskuterede rekrutteringskampagnens formål og strategi og senere mødtes med de øvrige aktører fra Det Blå Danmark?, herunder Søfartsstyrelsen, Forsvaret, repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner samt de maritime faglige organisationer m.fl. Samlet deltog mere end 80 repræsentanter fra erhvervet ved disse dialogmøder, hvor der blev udtrykt bred opbakning til rekrutteringskampagnen for Det Blå Danmark
Ikke fravalgtSenere fik omkring 00 uddannelsesvejledere fra hele landet lejlighed til at høre
mere om de maritime job- og uddannelsesmuligheder.
Samtidig har det vist sig, at de unge i Danmark kender så godt som intet til det maritime erhverv, og de ved endnu mindre om erhvervets uddannelser ? på trods af at skibsfarten er et af de vigtigste indtjenende og betydende erhverv herhjemme.
- De unge har ikke valgt os fra ? mange aner slet ikke, at vi eksisterer. Og det skal vi have lavet om på,? sagde chefkonsulent Michael P. Elwert fra Danmarks Rederiforening i forbindelse med vejledernes besøg. Han tilføjede:
- Hvis vi skal blive ved med at klare os i den globale konkurrence og fortsætte succesen og ?den gode historie?, skal vi have samlet det allerbedste hold af unge mennesker ? og derfor har vi besluttet os for at øge rekrutteringsindsatsen over en bred front.
Uddannelsesvejlederne kom fra de nye centrale uddannelsescentre, der har samlet den erhvervsvejledning, der tidligere lå ude i folkeskolerne. Og selv om de fleste af de uddannelser, der blev præsenteret, kræver en studentereksamen, så er det vigtigt at frøene bliver sået allerede inden de unge begynder på ungdomsuddannelserne.
I dag findes 32 forskellige retninger indenfor de gymnasiale uddannelser:
- Hvis en af de unge falder for en af de her uddannelser, er det vigtigt at strikke den rigtige studentereksamen sammen ? så de ikke skal supplere med tillægskurser bagefter, sagde vejleder Jørgen Henriksen fra Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland Syd, der hilste rekrutteringskampagnen velkommen: - Det er godt, at de får sat liv i kludene. Især at de får præsenteret de mange karriere muligheder, der findes på dette område. Det gælder om at få placeret de her uddannelser på de unges landkort ? eller måske søkort, sagde uddannelsesvejleder Jørgen Henriksen.
Skattefri løn
Hos A.P. Møller A/S blev en række af rederiets uddannelser præsenteret, herunder de eftertragtede trainee-uddannelser. Også de duale skibsofficersuddannelser blev præsenteret,ligesom der ikke blev lagt skjul på, at en kaptajn kan tjene 350-400.000 kroner skattefrit om året , når han eller hun sejler
Mange skibsofficerer vælger dog at gå i land. Og karrieremæssigt er der bestemt ikke tale om en ?dead end?, som det blev udtrykt. Skibsofficerer bliver for eksempel brugt som konsulenter, rådgivere, ledere ? for eksempel inden for Human Ressource, i kommerciel befragtning / operation eller i teknisk management, fremgik det af mødet med vejlederne.
-----