Særtransporten ønsker øget tolerance
På Folketingets hjemmeside kan man se, at retsudvalget har modtaget en henvendelse fra specialtransportvirksomhedernes ERFA-gruppe under DTL, hvor gruppen gør opmærksom på de store praktiske vanskeligheder, der trods megen umage er med at beregne vægt og tyngdepunkt og forudsige de faktiske mål, når der skal transporteres emner, som både er store og tunge.
Der kan let være afvigelser fra det beregnede til det faktiske, og det er afvigelser, som ingen vognmand eller chauffør har nogen chance for at tage højde for eller kontrollere, anfører ERFA-gruppen, hvis formand vognmand Frank Segall appellerer til politikerne:
- Det er derfor nødvendigt, at det bliver udvist tolerance, når det bliver foretaget kontrol på denne type transporter, en tolerance, som jeg finder naturlig i et samarbejde mellem en kontrollerende myndighed og et erhverv, der ansvarsfuldt har indgået i et samarbejde med alle myndigheder for at sikre en god balance mellem de krav, der stilles til materiel og adfærd, og de ønsker vore kunder har til at få transporteret deres produkter fra fabrikationssted til forbrugssted.
ERFA-gruppen kan fremvise et utal af bødeforlæg, hvor overtrædelserne er ganske ubetydelige for både sikkerhed og i forhold til administrative regler ? men hvor det alligevel er givet bøder og i mange tilfælde køreforbud.
I henvendelsen kritiserer Frank Segall, at der i lang tid har været en meget lille margin ved politiets kontroller
- Mange medlemmer føler, at der blive udvist ?nul-tolerance?. Det er urimeligt, når det tages i betragtning, at der sker ufatteligt få uheld med særtransporter, samt at det er blevet bevist ved en analyse fra Vejdirektoratet, at de samlede omkostninger ved vejslid ved særtransporter er ubetydelige.
Egne bødekataloger
Specialtransportørernes kritik går også på, at politiet desuden har indført en praksis, hvor de i mange tilfælde ikke giver bøde for den reelle forseelse. Men hvis en transport er tungere end tilladelsen angiver, så betragtes transporten som udført uden tilladelse. Der gives så bøde for kørsel uden tilladelse, samt hvis den tilladelse, der ville være givet til en transport med den reelle vægt medførte andre vilkår f.eks. lavere hastighed, så desuden en bøde for den overtrædelse, der ligger i forskellen mellem de to tilladelser.
I henvendelsen peger Frank Segall desuden på, den hårde kurs, der ligger i et bødekatalog, som Gråsten Politi har udarbejdet omkring særtransporter, og som er omdelt til de øvrige politikredse, nu skaber grundlag for de bøder, der udskrives i resten af landet.
Han påpeger, at det af retsbogen i Nyborg i en sag, hvor en vognmand og en chauffør dømmes i forhold til dette bødekatalog fremgår, at anklageren oplyste, at politikredsene på Fyn har tilsluttet sig dette bødekatalog.
Er det rimeligt
Her skal retsudvalget så blandt andet svare på, om man finder det rimeligt, at en lokal politikreds laver et sådant bødekatalog, ligesom ERFA-gruppen gerne vil have udvalgets svar på bødestørrelserne ? herunder det forhold, at de er højere end i Rigsadvokatens bødekatalog og om retsudvalget.
-----