23948sdkhjf

Redere tilfredse med WTO-forhandlinger

Overordnet tilfredshed med WTO-aftale, fordi princippet om fortsat liberalisering er fastholdt

Overordnet tilfredshed med WTO-aftale, fordi princippet om fortsat liberalisering er fastholdt



Det blev ikke til den oprindeligt planlagte fornyelse af frihandelsaftalen, da WTO afsluttede ministerkonferencen i Hong Kong søndag. Men der blev opnået enighed på en række punkter, især på landbrugsområdet.

- Overordnet er Danmarks Rederiforening tilfreds med resultatet og de danske myndigheders indsats, ikke mindst set i lyset af de pessimistiske meldinger fra flere sider før Hong Kong mødet. Det vigtigste er, at der fortsat arbejdes på liberalisering, også på selve søfartsområdet, hedder det i en udtalelse fra Danmarks Rederiforening.

EU og USA har givet væsentlige indrømmelser, når det gælder støtteordninger til landbruget. Herunder har EU forpligtet sig til at udfase eksportstøtten i 2013. USA og Australien har givet lignende tilsagn, dog uden at sætte dato på.

Når det gælder toldsatser på industrivarer blev der indgået en løsere aftale om reduktion af de højeste toldsatser, hvilket især gælder de mange lande i den tredje verden, der beskytter egne industrier mod oversøisk konkurrence. Området er ikke færdigforhandlet, men der er indgået aftale om en deadline med udgangen af april næste år.

Topmødet nåede også til enighed om en omfattende udviklingspakke, der skal hjælpe de fattige lande ind på verdensmarkedet.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063