23948sdkhjf

Tæt på enighed om Eurovignette

Europaparlamentet forventes i dag at godkende ministerrådets udkast til fælles retningslinier for opkrævning af vejafgifter på lastvogne

Europaparlamentet forventes i dag at godkende ministerrådets udkast til fælles retningslinier for opkrævning af vejafgifter på lastvogne



EU vil i dag komme et skridt tættere på en ny aftale om eurovignetten, når Europaparlamentet stemmer om et udkast fra EU’s ministerråd. Udkastet, der er et kompromis efter flere års forhandlinger mellem ministerådet, kommissionen og Europaparlamentets trafikudvalg, forventes vedtaget med et bredt flertal.

Aftalen forventes samlet set at øge vejafgifterne på den tunge trafik i EU-landene, men mindre end frygtet. Derfor vækker det også afdæmpet glæde i europæisk industri.

- Kompromisset betyder, at vi undgår en massiv fordyring af godstransporten på vej. Forslaget bringer os ikke i en euforisk stemning. Men det er heldigvis fri for de egentligt væksthæmmende tiltag, der tidligere er blevet krævet af dele af Europaparlamentet, siger viceformand proffessor Bernd Gottschalk fra det tysk industris brancheforening.

Kompromisset betyder at alle EU-lande forpligter sig til at opkræve vejafgifter på alle køretøjer over 3,5 tons totalvægt senest i 2012. Det bliver tilladt at variere vejafgifterne efter køretøjets vægt, forureningsgrad, støjbelastning. Principielt skal vejafgifterne stå i forhold til infrastrukturbelastningen. Dog kan medlemslandene over en femårig periode øge vejafgifterne yderligere op til 60 procent af den beregnede infrastrukturbelastning, for at dække eksterne omkostninger på miljø og sundhed. Det forudsætter, dog at EU ikke inden da er enedes om fælles regler på området.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063