23948sdkhjf

Øget sikkerhed på landevejen

Hvert år erfaste genstande langs vejkanten på de danske landeveje med i alvorlige trafikuheld og trafikdrab. Derfor forsøger Vejdirektoratet forsøger nu at nedbringe antallet af disse ulykker gennem to håndbøger, der giver amter og kommuner ideer til, hvordan faste genstande langs vejene kan gøres langt sikrere. Erfaringer fra Fyns og Vestsjællands amter viser, at det er muligt nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne ved at sætte ind over for de faste genstande.

En gennemgang af alle dødsulykker i 2002 viser, at 337 personer blev dræbt i trafikken i åbent land. 22 pct. eller 74 af dem mistede livet i uheld med faste genstande. 33 af dem blev dræbt i uheld mod træer og 17 i uheld med grøfter. Det er især ved solouheld, at de faste genstande forværrer ulykkerne.

Fjernes eller skærmes

Håndbogen giver fire overordnede løsningsforslag. Enten fjernes de faste genstande eller afskærmes for eksempel med autoværn. En tredje mulighed er at tilpasse dem, for eksempel ved at skære træer og buskadser til eller bruge skilte, som giver efter ved påkørsel. Er det heller ikke muligt kan vejbestyrelsen vælge at lave en lokal hastighedsnedsættelse.

Det handler dog ikke kun om at fælde alle vejtræer.

- Det mest radikale er selvfølgelig at fjerne genstandene helt, men det er ikke altid den rigtige løsning. Træer og andre typer beplantning udgør jo en vigtig del af vores kultur og miljø, siger Henrik Ludvigsen fra Vejdirektoratet

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08