23948sdkhjf

Tysk økonomi i bedring?

Den højeste arbejdsløshed siden Hitlers magtovertagelse. Sådan lød overskrifterne, da nyheden om den største arbejdsløshed i Tyskland mere end 70 år blev præsenteret i verdenspressen ved udgangen af januar.

Stigningen skyldes delvist en ændring i opgørelsesmetoden, men den borgerlige opposition har hevet det tunge verbale skyts frem i kritikken af den rød-grønne Schröder-regering.

Ifølge CSU-formanden Edmund Stoiber, koster arbejdsløsheden den tyske statskasse i omegnen af 115 mia. euro ? en sum der svarer til godt og vel halvdelen af det danske bruttonationalprodukt.

Rekordledigheden på fem millioner er blot det seneste triste tal i den tilsyneladende endeløse række af dårlige nyheder fra Europas største økonomi.

Men billedet er ikke entydigt.

Som det fremgår af grafikken over Danmarks samhandel med Tyskland i november, så er kurven her vendt efter et dyk i 2003. Både på import og eksport.

Positiv udvikling

Efter flere år med nulvækst vendte tysk økonomi sidste år og voksede med 1,7 procent i 2004.

Industriproduktionen har været svagt voksende i de sidste to år. Især på grund af efterspørgselen efter tyske industrimaskiner på vækstmarkederne i Asien og USA.

Men nu viser produktionen af forbrugsgoder som hårde hvidevarer også tegn på vækst og tysk industri registrerede i december den største tilgang til ordrebeholdningerne i flere år.

Den positive udvikling i industrien ? der ikke endnu ikke har resulteret i nye arbejdspladser ? har smittet af på den tyske aktiehandel. DAX-indekset, der styrtdykkede fra over 5000 i midten af 2002 til under det halve i starten af 2003 er langsomt krøbet opad igen.

I slutningen af 2003 og første halvdel af 2004 har indekset bevæget sig omkring 4000, men siden august er indekset igen begyndt at stige støt ? og niveauet ligger aktuelt lige under 4500.

Fremgangen på den danske eksport til Tyskland skyldes næppe øget appetit på danske vare hos de tyske forbrugere. Tyskerne holder nemlig fortsat euro?erne i madrassen og fraværet af vækst i det tyske privatforbrug anses for et af de afgørende problemer for økonomien.

Men der rapporteres om stigende forbrugertillid i januar.

Ingen skattelettelser

Den tyske forbundskansler Gerhard Schröder luftede for nyligt tanker om at sænke virksomhedsbeskatningen. Men ifølge erhvervsavisen Handelsblätt så afviser den magtfulde tyske finansminister Hans Eichel kategorisk, at skattelettelser kan komme på tale. Eichel påpeger, at Tyskland har den næstlaveste virksomhedsbeskatning i Europa ? kun Slovakiet ligger under Tyskland.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063