23948sdkhjf

IAT startede som netværksvirksomhed

En sammenslutning af mange små vognmandsforretninger blev til en stor koncern international transportkoncern

En sammenslutning af mange små vognmandsforretninger blev til en stor koncern international transportkoncern



Det begyndte helt tilbage i 1931. Også dengang var det hårde tider, hvilket førte en række selvstændige vognmænd i armene på hinanden. Mere af nød end af lyst. Det drejede sig simpelthen om at overleve, så det blev til en kørselssammenslutning, der fik navnet Inter-national Autotransport, som senere blev forkortet til IAT.

På det tidspunkt handlede det udelukkende om transport af fersk fisk til de nordtyske byer. Helt frem til 1975 virkede IAT som en kørselssammenslutning.

Hans Christensen var i den periode - første gang fra 1943, og igen fra 1960 - direktør for sammenslutningen og drev sideløbende sit eget firma GEMSEN, hvis logo kendetegner koncernen i dag.

I 1972 kom Steen Christensen efter nogle års ophold i Tyskland og England også til IAT, og kort tid efter - den 6. december 1974 - overtog far og søn IAT. Det eneste fælleseje, vognmændene bag IAT havde, var en enkelt bil. Hovedelementet i købet var en samar-bejdsaftale gående ud på, at IAT, der nu var blevet til et aktieselskab, fortrinsvis skulle be-skæftige den nu nedlagte kørselssammenslutnings vognmænd, som til gengæld udeluk-kende måtte køre for IAT A/S.

Opkøb

Dermed var grundlaget skabt for den ekspansive udvikling, som kom til at kendetegne IAT i årene, der fulgte. Udviklingen i 1970'er og 1980'erne var kendetegnet ved opkøb af ad-skillige mindre vognmandsfirmaer og udflytning af transportfaciliteterne til det nuværende anlæg i Kolding.

I 1987 styrkede IAT sin position på transport af containere, idet E. Chr. Hansen, Århus (ECH) blev overtaget. Med købet af tanklager i Aabenraa i 1986/1987 og etableringen af faciliteter til tankrensning (1986) i Kolding blev de foreløbig sidste skridt taget til IAT's Total Chemconcept.

I 1994 udvidedes aktiviteterne med et depot for tankcontainere i Kolding. Denne ekspansi-ve udvikling er fulgt op med købet af C. Breinholt A/S som har tilført IAT koncernen aktivi-teter indenfor shipping, NVO, luftfragt samt off-shore logistics.

Siden har IAT Koncernen også opkøbt virksomhederne P.C. Holm Pedersen (år 2000), og senest Spedition Winther A/S(år 2002). Med købet af specielt disse to virksomheder er IATs position blevet styrket på det store transportmarked.

Virksomheden IAT Kemi A/S råder alene over 71 vognmandstilladelser, Gemsen A/S råder over en enkelt tilladelse, og datterselskabet P.C. Holm Pedersen har 37 vognmandstilla-delser. Samlet er der ansat 230 medarbejdere i IAT-koncernen med tilknyttede dattersel-skaber og vognmandsdelen råder i alt 90 trækkende enheder samt 150 påhængskøretøjer.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094