23948sdkhjf

Bedre effektivitet på danske lastvogne

Godsmængderne følger den økonomiske vækst – men bedre kapacitetsudnyttelse inden for lastvognstransporten ligger en dæmper på kilometerforbruget

Godsmængderne følger den økonomiske vækst – men bedre kapacitetsudnyttelse inden for lastvognstransporten ligger en dæmper på kilometerforbruget



Danske lastvogne kører hvert år lidt flere kilometer end året før. De stigende godsmængder giver ekstra arbejde til vognmændene. Men beregninger fra Danmarks Transportforskning viser, at bedre udnyttelse af kapaciteten siden 1990 delvist har brudt sammenhængen mellem godsmængden og kilometerforbruget.

Transportforsker Ole Kveiborg, har påvist, at det årlige transportarbejde – der udføres af vognmandsbranchen – er vokset med gennemsnitligt 2,1 procent fra 1981 til 2002. Men antallet af kørte kilometer er øget med 1,18 procent årligt. Men med en lavere stigningstakt i kilometerforbruget efter 1990.

Årsagen er effektiviseringer i lastbilerhvervet. Herunder bedre udnyttelse af den enkelte lastvogns kapacitet, større lastvogne, mindre tomkørsel og forbedret logistik.

Effektiviseringen virker måske ikke imponerende. Men når den gennemsnitlige distance for hver enkelt transport er øget kraftigt i perioden, så er effektiviseringsgevinsten ganske respektabel.

På basis af udviklingen i perioden 1981 til 2002, har Danmarks Transportforskning foretaget en fremskrivning til 2015, der anslår den årlige vækst i godstransportarbejdet på lastvogne til 2,6 procent, mens kilometerforbruget kun vil vokse med 1,2 procent årligt.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063