23948sdkhjf

Forbruget bevæger sig stadig i den rigtige retning

Momentstærk motor, automatiseret gearskifte og en økonomisk chauffør er en for-nuftig cocktail med dagens oliepriser

Momentstærk motor, automatiseret gearskifte og en økonomisk chauffør er en for-nuftig cocktail med dagens oliepriser



Indehaveren af Transport Løsning, vognmand Jens Laursen er imponeret over det fornuf-tige forbrugstal på sin nye IVECO Stralis. Brændstofforbruget har udelukkende bevæget sig i den rigtige retning lige siden, den kom ud at køre.

Vognens hovedcomputer viser, at det gennemsnitlige forbrugstal står på 3,40 kilometer pr. liter brændstof.

- For den sidste uge har forbruget været 3,53 km pr. liter, og ugen før var forbruget på 3,35 km pr. liter, fortæller eksportchauffør Ken Rask.

Han er fast chauffør på Stralis vogntoget, som består af en treakslet Iveco Stralis med Cursor 13 motor på 480 hk, EuroTronic gearkasse med automatiseret gearskifte, retarder og en bogieaksel med tvangsstyring. Opbygningen består af et fast lad. Dertil kommer en to-akslet kærre med tvillingehjul på begge aksler.

Et rigtigt volumenvogntog der har et total rumindhold på 116,5 m3.

Overraskende

Med denne vogntogskonfiguration vil forbruget være anderledes i forhold til en to-akslet trækker. Derfor er tallene også overraskende. Vogntoget kører nemlig i fast trafik mellem Danmark og Østrig - Italien fortrinsvis med volumengods. Det skal dog retfærdigheds vis nævnes, at det ofte er med vægtmæssige lette laster.

- Til gengæld kan der bestandig forekomme en del kørsel i bakker specielt i Østrig, fortæl- ler Ken Rask.

- I sidste uge leverede jeg gods et godt stykke op ad et bjerg næsten helt oppe ved en skilift, så jeg var noget urolig for om brændstofforbruget nu blev påvirket i meget negativ retning. Men det er ikke tilfældet, siger han.

Totalt har vognen kørt knap 40.000 km, og Ken Rask har kørt med kærrevogntoget lige fra den første dag, hvor det nye vogntog kom i arbejde.

Målingerne viser helt tilbage fra den første arbejdsdag et gennemsnits forbrug på 3,453 liter pr. km, hvilket harmonerer godt med vognens computer. Samtidig er det interessant at se, at Stralis med Cursor motor, går mere økonomisk end den tidligere lastvogn, der var en Iveco EuroStar med 470 hk motor - også en treakslet opbygget med fast lad og tilkob-let en to-akslet kærre.

EuroStar 470 kørte i snit mellem 3,00 og 3,10 km pr. liter, og det er vel at mærke den samme kørsel som Stralis kører i dag.

Store besparelser

Så der er tale om en forbedring, og med de tårnhøje priser vi har på brændstof i øjeblik-ket, behøver man ikke den store regnemaskine for at finde ud af, at der kan være tale om rigtige store besparelser ved at have brændstoføkonomiske køretøjer - og ved også at køre økonomisk.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078