23948sdkhjf

Råd til et sundere liv

Hjælp medarbejdere og dig selv til en sundere levevis og få både et længere og bedre liv. Men drop forbuddene og brug positive metoder som f.eks. gratis frugt, siger ernæringsøkonom Christina Munch

Hjælp medarbejdere og dig selv til en sundere levevis og få både et længere og bedre liv. Men drop forbuddene og brug positive metoder som f.eks. gratis frugt, siger ernæringsøkonom Christina Munch



Stil en kurv med frisk frugt op et sted, hvor chauffører og de øvrige ansatte dagligt færdes. Frugten skal ikke stå fremme for at pynte, men for at gavne. Flere tusinde danske arbejdspladser tilbyder i dag deres ansatte gratis frugt hver dag. Det er en god investering, bl.a. fordi de ansatte føler sig værdsatte af deres arbejdsgiver, og fordi slikforbruget falder drastisk. Fødevaredirektoratet opfordrer til, at vi spiser 600 gram frugt og grønt om dagen eller "6 om dagen". Daglig frugt er en investering i et sundt helbred og i et længere liv. Hvis alle danskere spiser mindst 500 gram grønsager og frugt om dagen, vil der være 4800 færre kræfttilfælde og 3000 færre hjertedødsfald om året.

- Man kunne også have fri adgang til vand på flaske og give gode tips til madpakker i det den månedlige informationsbrev, siger ernæringsøkonom Christina Munch, der er opvokset i et vognmandshjem. Hun ser perspektiver i at ændre små, indgroede vaner hos alle i et vognmandsfirma. Fordi det forebygger livsstilssygdomme og begrænser antallet af sygedage.

- Men det skal være på en positiv måde. F.eks. ved at komme med gratis tilbud, og ikke ved at fortælle, hvad man ikke skal gøre. Vi vil jo altid gerne det, vi ikke må, siger vognmandsdatteren med et bredt smil.

Det er sundere med en stor tallerkenfuld grønsager, fisk og kartofler end en portion flæskesteg med rødkål, kartofler og rigelige mængder fed, brun sovs. Et sundt liv er lig med flere grønsager og mere groft brød brød, som giver mæthedsfornemmelse i maven. Det er også i orden med en flødebolle og et stykke lakrids i ny og næ. Derimod er det godt at undgå chokolade og fede mejeriprodukter .

Der er forskel på folk, også hvad angår højde, drøjde og evne til at forbrænde. Det er usundt at have æbleformet krop (fordi det overflødige fedt generer organerne) mens pæreformet krop er sundere, her sidder fedtet mere uskadelige steder. Men slanke mennesker kan også have helbredsproblemer, f.eks. et for højt kolesteroltal, så derfor er et pænt BMI-tal (vægt i forhold til højde) ikke ensbetydende med, at man bare kan fortsætte med at spise løs af den fede ost og et tykt lag smør på rundstykkerne.

- Men dette handler ikke kun om hvad man spiser, mens man er på arbejdet, men mindst lige så meget om, hvad man spiser, ryger og drikker i sin fritid, siger Christina Munch, der har undervist i sund livsstil i projektet Sund by i Horsens.

Rygning er ikke sundt, hvilket de allerfleste rygere godt ved.

- Rygning giver hjerte-karsygdomme og det forårsager rygerlunger. Det skader ens krop og forværrer ens sundhedstilstand. Nogle afholder sig fra at stoppe med at ryge, fordi de er bange for at tage på, men hvis man skal opveje, hvad der skader mest: rygning eller overvægt med bmi på 25-29,9, så er det rygning, siger Christina Munch, som selv er ex-ryger.

- En akupunktør fjernede min nikotin-abstinens, men det handler mest om at bestemme sig for at stoppe, siger ernæringsøkonomen og afliver myten om, at en rygers forbrændingsevne bliver væsentligt nedsat ved rygestop.

- Den mindre forbrænding tæller kun småt. Det afgørende er, at man har brug for noget andet til at putte i munden. Brug tyggegummi og undgå at kigge efter noget lækkert i køleskabet, siger Christina Munch.

Fire sundhedsfremmende organisationer har udgivet en hjælpende Rygestop-guide som fås ved at ringe til 80 313131 eller www.hjerteforeningen.dk

Et andet hjælpemiddel kan være et væddemål mellem flere rygere, som alle gerne vil droppe røgen.

Andre sundhedsfremmende tiltag kan være at indrette et motionsrum, at invitere hele personalet på en tur på golfbanen eller i en squashhal for at få en oplevelse sammen samtidig med, at man rører sig. Og der behøver ikke altid være mængder af alkohol, for godt nok er det sundt med et glas rødvin en gang imellem, men alkohol i store mængder er usundt, faktisk gift for kroppen, understreger Christina Munch og fortsætter:

- Men vi danskere er til bajere, vi kan noget helt særligt med begrebet hygge. Men selvom vi er til hygge og er vanemennesker, kan vi jo godt ændre lidt på, at der til hygge altid hører masser af æbleskiver, chips og bajere.

Beregn dit BMI

Hvis BMI er mellem 18,5 og 24,9 er man normal vægtig.

Er BMI 25-29,9, er man overvægtig.

Er BMI over 30 lider man af fedme (svær overvægt)

Er BMI under 18,5 er man undervægtig.

Sådan beregner du dit BMI-tal:

din vægt i kilo divideret med din højde i meter ganget med sig selv, f.eks.

en mand vejer 90 kg og er 188 cm høj:

90 divideret med 1,88 x 1,88 = 3,5344

det giver et BMI på 25,46.

Altså er han overvægtig.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093