23948sdkhjf

sommer

Den menneskelige hjerne har ca. 125 milliarder hjerneceller. Forestiller man sig, hver hjernecelle var et sukkerkorn, ville det svare til ca. tyve tons sukker - hvilken sukkertop !

Den menneskelige hjerne har ca. 125 milliarder hjerneceller. Forestiller man sig, hver hjernecelle var et sukkerkorn, ville det svare til ca. tyve tons sukker - hvilken sukkertop !



Med alle disse hjerneceller til disposition burde vi så heller ikke have problemer med at kapere den nye Den Danske Ordbog, som netop er udgivet i seks bind til afløsning for den gamle på ikke mindre end 28 bind. Det har taget 30 medarbejdere i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab ca. 12 år at koge de oprindelige 40 millioner ord ned til de ca. 100.000 ord, der er blevet plads til i den nye ordbog.

Og verdens udvikling afspejles jo, som jeg tidligere har været inde på i disse spalter, i det sprog vi benytter her og nu. Vort sprog er levende.

At der i den nye ordbog er blevet plads til ord som akvaplaning, aflastningsfamilie, al dente og behandlingsgaranti m.m. på bekostning af ord som arbejdskone, balkavaler, barselspotte, beslaghammer o.l. er jo således en helt naturlig udvikling.

Men jeg har nu lidt svært ved at acceptere, at ord, der altid har haft én betydning, pludselig får en helt anden - ja sågar modsat - betydning. Det er det, sprogforskerne kalder pendulord. De fleste i min generation véd da, at eksempelvis Bjørnetjeneste betyder en handling, som er velment, men gør mere skade end gavn. Men i de nye ordbøger er der toudlægninger af ordet Bjørnetjeneste, idet betydningen "kæmpe tjeneste" ligeledes er legal. Eller et ord som Forfordele, der jo altid har betydet at behandle nogen dårligere end andre. Nu er det modsatte også korrekt, således at når man forfordeler, behandler man nogen bedre end andre. Eller et af de ord jeg benytter her i teksten: På bekostning af kan både betyde til skade for og til fordel for. Er du også forvirret ?

Det er ikke hensigtsmæssigt at have vendinger som bruges forskelligt, afhængig af hvilken aldersgruppe, man tilhører.

For nogle år siden døde den 85-årige Nadine Starr i USA. Hun efterlod sig et brev, som for mange i dag er velkendt - Hun skrev:

Hvis jeg kunne gøre mit liv om, ville jeg prøve at begå flere fejltagelser. Jeg ville slappe af, jeg ville varme op og være mere vild, end jeg har været i denne omgang. Jeg ville tage flere chancer, jeg ville vove mere, jeg ville bestige flere bjerge, svømme over flere floder og se flere solnedgange. Jeg ville spise flere is og færre bønner. Jeg ville have flere reelle problemer og færre indbildte.

Jeg har været en af dem, der levede fornuftigt, spartansk og pænt. Time efter time. Dag efter dag. Jo, jeg har da haft mine nu'er, men hvis jeg skulle gøre det hele om, så ville jeg sørge for at få mange flere af dem.

Jeg har været en af dem, der aldrig gik nogle steder uden termometer, gurglevand og varmedunk, regnfrakke og paraply.

Hvis jeg skulle gøre det hele om, ville jeg rejse meget mere, end jeg har gjort. Jeg ville starte barfodet tidligere om foråret, og jeg ville blive ved med at være det til længere ud på efteråret. Jeg ville køre mere i karrusel og prøve lykken noget oftere og hilse på flere mennesker og plukke flere blomster, danse noget mere, hvis jeg skulle gøre det hele om.

Hun nåede det ikke.

Hvordan har du det egentlig- når du det. Hvis dit liv blev vist som spillefilm - ville du så gå ind og se den ??

Det kunne jo være den opdragelse forældre var med til at give børnene, at de skal huske at elske mens de tør det og huske at leve, mens de gør det, som Piet Hein så rigtigt skrev det.

At børn har en fantastisk iagttagelsesevne er uomtvisteligt. Et eksempel:

Et plejehjem er et sted, hvor man opbevarer gamle mennesker og truer dem til at dele værelse med nogen de ikke kan lide. De får mediciner og frikadeller, og hver lørdag får de formkage med rosiner. (Nickolai 5 år)

Ha' det godt til vi ses igen !

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094