23948sdkhjf

EU-forslag sender pap i skammekrogen og giver plast en uønsket fordel

Emballage i bølgepap og karton bliver taberne i forslag til EU's nye genbrugsmål

Genanvendelige materialer som bølgepap og pap i transportemballage straffes i de forslag til nye mål for genbrug, der drøftes i EU Parlamentet og Rådet, mens plast får en fordel.

Det mener emballageproducenten Smurfit Kappa, der advarer mod uhensigtsmæssige konsekvenser af ny emballageforslag fra EU, i en pressemeddelelse.

Nogle af de forslag, der i øjeblikket drøftes i EU's miljøarbejdsgruppe, kan utilsigtet tvinge markedet til at skifte til plastemballage, hvilket vil have en meget større miljøpåvirkning. Det vil udløse disruption i en velfungerende industri, der beskæftiger 100.000 mennesker i EU direkte og yderligere 270.000 indirekte, og bidrager med 25 mia. EUR om året til den europæiske økonomi til gavn for lokalsamfundene.

EU's forslag til nye regler om genbrug af emballage risikerer at føre til øget brug af plastemballage og dermed til mere plastaffald og forurening. Dette ville få katastrofale miljømæssige konsekvenser og være i strid med selve ånden i omstillingen til en europæisk cirkulær økonomi. Vedtagelsen af forslagene ville være i fuldstændig modstrid med European Green Deal.

Per Frederiksen, CEO Smurfit Kappa Scandinavia, udtaler i pressemeddelelsen:

- Vi støtter ambitionerne i EU-forordningen, men ændringerne i Kommissionens forslag virker mod hensigten. De vil indføre obligatoriske genbrugsmål for emballage på en alt for generel måde, hvilket betyder, at mængden af unødvendig produceret plast inden 2040 vil være fordoblet i stedet for at blive reduceret betydeligt. Vi tror på, at genanvendelig og genbrugelig emballage komplementerer hinanden.

Fuldt nedbrydelig

- Per Frederiksen tilføjer:

-Papirbaserede produkter er fuldt ud vedvarende, genanvendelige og biologisk nedbrydelige, og Europa har den højeste genanvendelsesprocent i verden. Pap spiller en vigtig rolle i EU's omstilling til en cirkulær økonomi og bør fortsat være udelukket fra det obligatoriske genbrugsmål. Men verden stræber efter at reducere plastik, går disse foreslåede ændringer i den stik modsatte retning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094