23948sdkhjf

Bedre styr på milliardregning for emballageansvar

Nyt værktøj leverer rettesnor for ny emballageregning til erhvervslivet

Fra nytår skal 41.000 virksomheder have styr på håndteringen af deres emballageaffald, hvis de skal leve op til kravene om producentansvaret for emballage.

Det er en opgave, der anslås at koste 2,35 milliarder kroner om året.

Men der hersker stor usikkerhed om regningens størrelse ude i virksomhederne. Men det bliver nu lidt lettere at få en fornemmelse for, hvad det kommer til at koste for den enkelte virksomhed.

Det skriver nonprofit kollektivet Emballageretur, der står bag et nyt online værktøj ”Prisindikatoren”, der gør det muligt for den enkelte virksomhed at få en fornemmelse for, hvad Producentansvaret for Emballage kommer til at koste.

Virksomhederne skal betale fra 2025.

Regne på bæredygtige valg

Men Prisindikatoren kan også hjælpe virksomhederne med at se, hvor meget en omlægning til mere bæredygtige typer af emballage fra eksempelvis plast til pap kan betyde i kroner og ører.

Producentansvaret betyder, at virksomhederne får ansvaret for deres produkters emballage fra vugge til grav. Det estimeres, at i alt 1,1 mio. tons emballage vil være omfattet af producentansvaret, og det kommer som nævnt til at koste de berørte virksomheder 2,35 mia. kroner om året.

Men lovgivningen er endnu ikke helt på plads, og derfor er det svært for virksomhederne, at vurdere hvor stor regningen bliver.

Det er den usikkerhed, som ”Prisindikatoren” kan være med til at afhjælpe.

virksomhederne

Tre typer emballage

Prisindikatoren er udviklet med data fra en rapport af COWI, som er udarbejdet for Miljøstyrelsen, samt Emballagereturs egne erfaringer med håndteringen af producentansvar.

Det eneste, man skal bruge, er information omkring ens emballagesammensætning og mængden af den. Der er tre typer emballage, der skal tages højde for i beregningen: 1) salgsemballagen, som selve produktet

er pakket ind i; 2) den sekundære emballage, hvori der kan være flere produkter pakket; og 3) transportemballagen, eksempelvis paller.

- Hvad koster det? Det er nok det hyppigst stillede spørgsmål, når virksomheder kontakter os. Med Prisindikatoren giver vi nu vores medlemmer mulighed for at få et fingerpraj om, hvad producentansvaret for emballage potentielt kan komme til at betyde for dem i kroner og ører, siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Emballageretur.

Skal reducere emballegeforbruget

Med producentansvaret får virksomheder det finansielle og det praktiske ansvar for at sikre, at deres affald behandles miljømæssigt ansvarligt, og at så meget som muligt kan og bliver genbrugt eller genanvendt. Håbet er, at dette kan motivere dem til at vælge eller designe emballage af mere bæredygtige materialer, og også det kan virksomhederne beregne i Emballagereturs værktøj.

- Prisindikatoren gør det muligt for virksomhederne at teste deres valg af emballage eller justere i mængden af den for at se, hvilken betydning det kan få for omkostningerne. Her spiller emballagens vægt og materiale en afgørende rolle, siger Morten Harboe-Jepsen.

Man skal være medlem af Emballageretur for at få adgang til Prisindikatoren. Men det et er gratis at melde sig ind.

Eksempel på beregning

Et eksempel er et helt almindeligt glas med låg, som rigtig mange fødevarer pakkes ind i, eksempelvis oliven eller rødbeder. Hvis man som producent har mulighed for det, kan det være en god ide at se på en reduktion af volumen på emballagen. Kan man eksempelvis reducere glassets vægt med 50 gram, så den totale vægt i stedet er 150 gram, vil enhedsprisen blive på 26,6 ører i stedet for 35,3 ører – en reduktion på næsten 25 pct. eller 8,7 ører pr. enhed. 

Om Prisindikatoren

Prisindikatoren er baseret på Miljøstyrelsens rapport ”Økonomi ved behandling af emballageaffald”, som er udarbejdet af COWI. Analysen ser på de samlede håndteringsomkostninger; indsamling, transport, sortering og behandling. Mængder og priser er fremskrevet til 2025-niveau. Prisindikatoren medtager ikke omkostninger til Det offentlige producentansvarsregister, gradueret miljøgebyr eller administration ved en kollektiv ordning såsom Emballageretur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.884