23948sdkhjf

Kvart milliard euro til sikre rastepladser

Europa-Kommissionen er klar med ny – og mere fleksibel - støttepulje til anlæg af sikrede lastvognsratepladser

Europa-Kommissionen åbner nu en ny runde, hvor der kan søges støtte til anlæg af indhegnede, kameraovervågede og sikrede lastbilrastepladser i hele Europa. Det er tredje gang Europa-Kommissionen støtter sikrede lastvognsrastepladser. Som de foregående gange er støttepuljen på 250 millioner euro – cirka 1,9 milliarder kroner. Men denne gang kan der søges støtte til i hele EU.

Det skriver den internationale vognmandsorganisation IRU, der længe har opfordret EU-Kommissionen til at udvide ordningen geografisk.

Der har i årtier været mangel på indhegnede, videoovervågede og sikrede rastepladser i Europa. Men selv om, der er anlagt mange sikrede lastvognsrastepladser rundt omkrig i Europa, så er efterspørgslen mange steder vokset hurtigere.

Den nye retspraksis for chaufførers lovpligtige lange weekendhvil, der forbyder at weekendhvilet afvikles i lastbilen – har øget presset på de sikrede rastepladser, fordi chaufføren ikke kan”overvåge”vogntoget. Dertil kommer spørgsmålet om, hvor chaufførerne så skal afholde det 45 timer lange weekendhvil.

Finansieringen omfatter ikke kun udviklingen af nye overvågede og sikrede parkeringsområder. Det er også muligt at opnå støtte til opgradering af eksisterende anlæg. Der kan også søges støtte til bedre informationsformidling.

EU-standarder

Det er en forudsætning for at opnå støtte, at de nye sikrede og og overvågede lastbilparkeringsområder (SSTPA'er), der er bygget med Connecting Europe Facility (CEF)-finansiering overholder EU-standarder vedtaget i april 2022.

EU-standarderne fastlægger minimumsniveauet for service, som SSTPA'er skal tilbyde professionelle chauffører. Dette omfatter kønsvenlige sanitære faciliteter, mad- og drikkevarer, internettilgængelighed, strømforsyning og tilstedeværelsen af nødkontaktpunkter og informtion om nødprocedurer.

IRU har bidraget til udviklingen af standarderne.

IRU EU Advocacy Director Raluca Marian udtaler:

- Vi glæder os over annonceringen af yderligere EU-støttemidler til vores sektor. Politikere lyttet til vores anbefalinger og udvidet det geografiske område, hvor der kan søges støtte, siger Raluca Marian.

Hun håber, at der senere vil blive en fjerde bevilling til sikrede rastepladser under Connecting Europe ordningen.

En tidligere undersøgelse fra 2029 viste, at der var 300.000 lastbilrastepladser i Europa – men at der var brug for yderligere 100.000 pladser. Men der er kun 7.000 indhegnede og overvågede lastbilrastepladser i hele EU.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079