23948sdkhjf

Brenner-knude: Italien indbringer Østrig for EU-domstolen

Italien har nu gjort alvor af truslen om et sagsanlæg mod Østrigs begrænsninger på den tunge trafik gennem Brenner-passet

SCMNews kunne mandag berette, at Italien endnu en gang har truet med at indbringe Østrig for EU-domstolen i den årtier lange strid om den tunge trafik gennem Brenner-passet, der forbinder Italien med Østrig og det sydlige Tyskland.

Ifølge premierministeren for den østrigske region Tyrol, Anton Mattle, så er lastbiltrafikken gennem passet steget fra årlig 1,1millioner lastvogne i lastbiler i 2000 til 2,5 millioner lastbiler i 2022. Den tunge trafik gennem Alpe-regionen har vakt lokale protester i årevis. Derfor har Regionen Tyrol søgt at begrænse trafikken. Blandt andet vis at begrænse kapaciteten for den tunge trafik i spidsbelastningsperioder, hvor lastvogne holder i kø i timevis – og nogen gange i halve og hele dage, for at blive sluset gennem passet i blokke.

Resultatet er alvorlige kapacitetsproblemer på varetransporten gennem Alperne.

Handelshindring

Det går ikke bare ud over Italiens eksport til Tyskland og resten af det nordlige Europa. Det rammer også trafikken den anden. Derfor mener Tyskland – især fristaten Bayern – at den østrigske praksis strider mod EU’s regler om den frie bevægelighed for varer og tjenesteydelser i Unionen.

Et nyere forslag om en ordning, hvor lastbiler kunne booke slots, har endnu ikke ført til resultater og det er baggrunden for, at Rom har tabt tålmodigheden og 16. oktober har indklager Østrig for EU-domstolen.

Omkring 40 procent af den tunge lastvognstrafik gennem Alperne går nu via Brenner-passet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08