23948sdkhjf

Rapport spår mere godstransport i Stockholms-området

Regionsrådet for den svenske hovedstadsregion, Marladalsråd har sammen med det svenske vejdirektorat, Trafikverket, udarbejdet en ny rapport om regionens godstransport.

Rapporten undersøger 15 intermodale logistikknudepunkter i Stockholm-Mälarregionen og har til formål at afdække, hvilke infrastrukturinvesteringer der skal foretages.

Kort fortalt indikerer prognoserne, at godstrafikken forventes at stige i Stockholm-Mälarregionen, og rapporten fremhæver, at virksomheder, der arbejder med intermodale transporter, har mulighed for at øge deres markedsandel.

Dog vil mange af knudepunkterne og intermodale terminaler kræve investeringer i deres faciliteter i fremtiden. For intermodale terminaler indebærer det kapacitetsforøgende foranstaltninger såsom mere opbevaringsplads til varer og længere tog. For flere af knudepunkterne handler det om at øge kapaciteten i jernbanenettet.

På trods af investeringsbehovet forventer de fleste knudepunkter organisk vækst ifølge rapporten. Nogle af de adspurgte tror, de kan øge godsvolumen med op til 10 procent mellem 2023 og 2026.

Flere ser også muligheder for at flytte gods fra lastbiler til intermodale transporter. Dog påpeger rapporten, at knudepunkter står over for udfordringer med at overbevise kunderne om at ændre deres transportopsætninger, delvist på grund af kapacitetsbegrænsninger. 

Rapporten antyder imidlertid, at jernbanen kan drage fordel af dyrere lastbiltransport på grund af mangel på lastbilchauffører.

Hvad angår bæredygtighed nævner 9 ud af 15 knudepunkter, at deres fokus er elektrificering, samtidig med at 11 ud af 15 også nævner HVO, LNG og andre brændstoffer i omstillingen. Cirka en tredjedel har interesse i egen ladestruktur, selvom det i flere tilfælde ikke er aktuelt i øjeblikket, som det fremgår af rapporten. 

Rapporten påpeger også, at nogle af virksomhederne oplever usikkerhed i deres bæredygtighedsarbejde på grund af manglende klar national plan for brændstoffer, der skal investeres i.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079