23948sdkhjf

Nyt omsætningsdyk til Scan Global Logistics

Svære tider tynger SGL’s toplinje, men bred forretningsmodel sikrer højere EBITDA-margin for tredje kvartal i træk

Scan Global Logistics toplinje fortsatte den nedadgående kurs i tredje kvartal, hvor omsætningen faldt til EUR 444 mio. Til sammenligning var omsætningen i tredje kvartal 2022 oppe på EUR 831 mio.

Det dramatiske fald svarer til den nedgang i volumenerne og fragtraterne, der har ramt andre aktører i transport- og logistiksektoren. Det hører også med til historien, at Scan Global Logistics (SGL) i fjerde kvartal 2022 nåede op på en omsætning på hele EUR 908 mio.

Men faldet i bruttofortjenesten er langt mindre dramatisk. Den endte i tredje kvartal 2023 på EUR 117 mio. Det er EUR 10 mio. mindre end i samme kvartal sidste år.

Fastholder forventninger

SGL’s ledelse skriver i kvartalsrapporten:

- Gruppen har fortsat med at levere solide resultater takket være den modstandsdygtige forretningsmodel i løbet af de første ni måneder af 2023, på trods af en markedssituation, der er præget af faldende godsmængder og faldende fragtrater. Selvom både omsætning og bruttofortjeneste i Q3 er lidt lavere end de første to kvartaler af 2023, ligger vores bruttofortjeneste for de første ni måneder over samme periode sidste år og giver en stigning i margen på 9 point, som stammer fra flere projekter inden for nogle komplekse industrier, lyder det fra SGL’s ledelse, der opretholder de tidligere udmeldte forventninger til 2023.

- Vi fastholder vores helårsprognose for EBITDA før særlige poster på EUR 190-210 mio. Forventningen om en gradvis genopretning af det globale handelsvolumen anses for at være udskudt fra sidste del af 2023 til i løbet af 2024. Vi bemærker dog, at det aktuelle økonomiske og geopolitiske miljø fortsat skaber usikkerhed, men vi fastholder vores strategi og fortsætter med at investere i netværket for at positionere koncernen godt i forhold til fremtidige muligheder.

Scan Global Lotistics
Regnskabsår Q3 2023 Q3 2022 9md 2023
Valuta EUR mio. EUR mio. EUR mio.
Nettoomsætning 444 831 1.532
Bruttofortjeneste 117 127 358
EBITDA før særlige poster 50 57 152
EBIT før særlige poster 30 42 105
Særlige poster netto (4) (5) (25)
EBIT Driftsresultat 26 37 80
Finansielle poster netto (12) (1) (69)
Periodens resultat 8 26 (15)
Antal ansatte 3.582 3.239
Kilde: Scan Global Logistics

Omsætning dykker

Omsætningen dykkede med 47 procent, sammenlignet med samme kvartal i 2022 til EUR 444 mio. Udviklingen skyldes primært lavere fragtrater, men også faldende volumen. En udvikling, der ifølge ledelsen var ventet.

Når det gælder de tre første kvartaler i 2023, så er Scan Global Logistics omsætning faldet med 37 procent til EUR 1.532 mio.

Som nævnt har de vanskelige markedsvilkår ikke påvirket brutto- og driftsresultaterne i samme grad som toplinjen. Bruttofortjenesten faldt med otte procent til EUR 117 mio.

Det skyldes ifølge ledelsen solide aktiviteter inden for søfragt og projektlogistik. Dykket i fragtmængderne over Stillehavet trækker dog den anden vej og det kan mærkes på selskabets aktiviteter i både Kina og Nordamerika.

Robust forretningsmodel

Forklaringen på det forholdsvis beskedne drop i bruttofortjenesten skyldes angiveligt Scan Global Logistics bredt funderede forretningsmodel med flere aktiviteter, der er mindre følsomme over for cykliske udsving.

I løbet af de første ni måneder af 2023 beløb bruttovinsten sig til 358 millioner euro, hvilket er en stigning på 3 pct. i forhold til de første ni måneder af 2022. Dette inkluderer en negativ valutapåvirkning på cirka ni millioner euro.

Desuden fortsætter gruppen med at fokusere på komplekse logistikløsninger, hvilket fungerer som en buffer mod den aftagende mængde og prisniveauet. Stærkt fokus på kunderne giver gruppen mulighed for at udvide sin kundebase og fastholde sin markedsandel hos eksisterende kunder.

Bedre EBITDA-margin

EBITDA før særlige poster udgjorde EUR 50 mio. i tredje kvartal 2023. Det er syv millioner euro mindre end i samme periode i 2022. I årets første ni måneder nåde EBITDA før særlige poster op på EUR 152 mio. Det er et fald på ni mio. euro i forhold til samme periode sidste år.Det fremgår af ledelsens beretning, at den forbedrede EBITDA-margin er blevet investeret i udbygning af Scan Global Logistics netværk. Herunder til opkøb og åbning af nye kontorer i en række lande.

Udvidet netværk

SGL har siden udgangen af 2022 udvidet netværket med oprettelsen af nye virksomheder i lande som Kenya, Rumænien, Abu Dhabi, Sri Lanka og Laos. Dertil kommer opkøbene af Sea Air Logistics, Gelders Forwarding, Trust Forwarding og D&W Dispatch Inc.

 Dertil kommer, at SGL i tredje kvartal har opkøbt og integreret ETS Transport Logistics, Sand Road Freight og Belglobe.

Kilde: Scan Global Logistics

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094