23948sdkhjf

“Problematisk”: Endnu et land tilslutter sig blokaden

Chauffører fra både Ungarn, Slovakiet og Polen er gået sammen om at blokkerer for godstransport til og fra Ukraine

Ungarske chauffører har tilsluttet sig den polske lastvogns-blokade af Ukraine.

Det skriver TV2 på baggrund af en meddelelse fra det ungarske transportforbund MKFE. Ifølge mediet har de ungarske chauffører blokeret en grænseovergang mellem Ungarn og Ukraine. 

TV2 skriver desuden, at blokaden hæmmer importen af krigsmateriel og nødhjælp.

- Situationen er problematisk for Ukraine. Meget af deres krigsmateriel som vinteruniformer, dronedele og så videre kommer ind fra EU i lastbilkonvojer. Så det er noget, der må få alarmklokkerne til at ringe, siger Jacob Kaarsbo, som er senioranalytiker ved Tænketanken Europa, til TV 2.

De demonstrerende chauffører hævder imidlertid, at lastbiler med krigsmateriel og nødhjælp slipper gennem blokaden.

Sagen kort

Siden begyndelsen af krigen har fragtruterne gennem Sortehavet været spærret, og meget gods er derfor flyttet over på vejene. Det har medført en stigning i ukrainske lastbiler på fragtruterne gennem Polen.

Lønningerne i Ukraine er lavere end i Polen, og derfor har ukrainske chauffører ifølge de polske vognmænd en konkurrencefordel.

Samtidig indgik EU en transportaftale, der suspenderer det licenssystem, som vognmænd tidligere skulle bruge for at køre gods mellem de to lande. Dermed har der den seneste tid ikke været begrænsninger på konkurrencen fra Ukraine.

Det er årsagen til den vrede, som har fået de polske vognmænd til at blokere grænseovergangene.

I forvejen har der været skepsis i Polen mod konkurrence fra Ukraine, da mange landmænd gennem sommeren har været udfordret af importen af store mængder af ukrainsk korn, som har presset priserne ned.

Omringet

De første grænseovergange blev blokeret i begyndelsen af oktober, og som SCMNews tidligere har beskrevet er blokaden blevet udvidet flere gange siden da.

I skrivende stund er fire store grænseovergange blokeret mellem Polen og Ukraine, mens slovakiske vognmænd også har tilsluttet sig protesterne og blokeret den største grænseovergang mellem Slovakiet og Ukraine.

Og mens det øvrige Europa presser på for at finde en løsning, møder protesterne opbakning fra regeringen i de lande, hvor blokaden finder sted. De tre regeringer står sammen og kræver, at den transportaftale, som chaufførerne protesterer over, rulles tilbage.

- Transportaftalen med Ukraine forårsager seriøs skade på transportsektoren i vores hjemland. Vi er simpelthen nødt til at adressere det her problem. Ellers er der risiko for at situationen eskalerer, argumenterede Ungarns transportminister, Nándor Csepreghy, til et EU-møde om sagen.

Som SCMNews i sidste uge kunne fortælle, er der desuden mindst et tilfælde, hvor også de polske grænsemyndigheder har afvist lastbiler med Ukrainske chauffører.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen, fremgik der, at grænsen mellem Polen og Ungarn var blokeret. Det drejer sig dog om grænsen mellem Ungarn og Ukraine, og er derfor rettet. SCMNews beklager fejltagelsen.

Dansk virksomhed oplever chikane ved polsk grænse

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11