23948sdkhjf

Nødhjælp sendes nu til Gaza via flydende anløbsbro

Lastbiler med nødhjælp kørte tidligt fredag over flydende anløbsbro og bragte nødhjælp ind i Gazastriben

USA's militær oplyser, at en midlertidig flydende anløbsbro, som det amerikanske militær har bygget for at kunne få nødhjælp bragt ind i Gazastriben, er blevet taget i brug tidligt fredag.

Lastbiler med nødhjælp kørte tidligt fredag over den flydende anløbsbro og bragte nødhjælp ind til Gazas indbyggere.

Hundredvis af ton nødhjælp er sendt til Cypern, hvor det læsses på handelsskibe, som transporterer det til en flydende platform, som ligger forankret flere kilometer fra Gazas kyst. Herfra bliver det sejlet ind til den flydende anløbsbro af mindre militære fartøjer, som kan transportere mellem fem og 15 lastvognslæs med nødhjælp.

Det er ifølge amerikanske oplysninger planen, at der dagligt skal ankomme 150 lastbiler til distributionscentrene i Gaza fra anløbsbroen.

Ingen amerikanske soldater kommer ind i Gazastriben, understreger USA's centrale kommando.

Amerikanske styrker fæstnede torsdag den flydende anløbsbro til en strand i Gaza. USA's centrale kommandoenhed, Centcom, oplyste, at havnekajen "med succes blev fastgjort til stranden".

Forventningen er, at omkring 500 ton nødhjælp i løbet af de næste dage vil blive fragtet ind til distributionscentre i de palæstinensiske områder, hed det.

- Det er en ret stor mængde (nødhjælp, red.), og det er lige nu spredt ud på forskellige skibe, siger den amerikanske viceadmiral i Centcom Brand Cooper.

Hungersnød spreder sig

Det var USA, som i første omgang foreslog at etablere en midlertidig havn, hvor der kunne leveres nødhjælp til Gazastriben. Den melding kom i marts.

Ifølge FN spreder sult og hungersnød sig i Gaza, som er hjem for omkring to millioner mennesker.

Israel lukkede for adgangen til Gazastriben, efter et angreb på Israel fra Hamas-bevægelsen den 7. oktober sidste år.

Ifølge DR peger flere nødhjælpsorganisationer dog på, at den flydende havn ikke har kapaciteten til at imødekomme alt det nødhjælp der er brug for. Samtidig peger de ifølge mediet på at havnen ligger for langt fra de områder, hvor behovet er mest akut.

- At få hjælp ind til folk i nød på tværs af hele Gaza kan og bør ikke afhænge af en flydemole langt fra hvor behovet er mest akut, siger Farhan Haq, talsmand for FN's generalsekretær, Antonio Guterres.

- Landruter er den mest levedygtige og effektive måde til leveringen af nødhjælp, og derfor har vi brug for, at alle overgangssteder åbnes for at afværge hungersnødens rædsler.

Farhan Haq fortæller desuden, at der stadig er forhandlinger i gang vedrørende distributionen af nødhjælpen. Det gælder særligt medarbejdernes sikkerhed i den proces.

/ritzau/AFP

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109