23948sdkhjf

Regeringen vil have flere solceller på erhvervsejendomme

Regeringen vil have mange flere solceller på taget af private virksomheder og offentlige bygninger for at nå målet om dobbelt så meget grøn el de kommende år

Mens stadig flere store solcelleparker skyder op fra mulden ude på landet, er det nu tid til også at vinde terræn i byer og industriområder.

Derfor spiller en større udnyttelse med mindre og mellemstore solcelleanlæg på erhvervsejendomme og tage i byområder en vigtig rolle i regeringens nye solcellestrategi.

Udbygningen med solceller har de seneste tre år tredoblet energien fra sol i Danmark.

Men Danmark har brug for over dobbelt så meget strøm i de kommende år, og solceller er et voksende bidrag til den grønne energiforsyning.

Udviklingen drives for tiden af store solcelleparker såsom et gigantisk anlæg i Hjolderup ved Aabenraa.

Der er planer om 15 energiparker rundt i landet.

Men regeringen vil nu sætte mere fokus på bynære solcelleanlæg, som hidtil er løbet ind i regler og andre barrierer.

Derfor skal det være nemmere at sætte solceller på erhvervsejendomme og finde bedre løsninger for solceller på tage i byområder.

- Grøn energi fra sol er en af de hurtigste og billigste veje til grøn omstilling, elektrificering af samfundet og uafhængighed af fossil gas. Der er god energi i opsætningen af solceller, og den udvikling skal fortsætte, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i en kommentar.

- Vi har brug for meget mere strøm til elbiler, varmepumper og i erhvervslivet. Derfor sætter vi mere skub i nye muligheder for mere sol på tage i byområder og på erhvervsejendomme.

Firedobling inden 2030

Regeringen sætter i solcellestrategien fokus på i alt fem områder for solcelleudbygning i Danmark.

Ambitionen er en firedobling af vedvarende energi på land inden 2030.

Ud over at gøre det smidigere at sætte solceller på tagene via finansieringsformer som leasing, vil regering desuden udmønte en pulje på 178 millioner kroner til vedvarende energi på mindre tilgængelige arealer.

Det kan være større tagarealer i bymæssig bebyggelse såsom boligforeninger, arealer langs bynære motorveje eller jernbaner og overdækkede parkeringsarealer.

Afregning og tariffer skal give bedre mulighed for, at lokale energifællesskaber udbredes og bidrager til den grønne omstilling.

Endelig skal mulighederne for at almene boligorganisationer kan udleje tagarealer til opstilling af solceller undersøges.

- Vi vil forenkle skrivebordsarbejdet og styrke de lokale processer med naboer og hensynet til naturen. På den måde skulle der rigtig gerne komme endnu mere fut under udbygningen af vindenergi og at fange solens stråler til grøn energi, siger Lars Aagaard.

Glad brancheforening

Formand Flemming V. Kristensen fra brancheforeningen Dansk Solcelleforening glæder sig over udviklingen, som foreningen har kæmpet for i en lang årrække.

- Sol leverer i dag den billigste strøm. Der er et stort uudnyttet potentiale i bygninger. Alene fra bygninger med tage over 500 m² er der et potentiale på over 10 GW solstrøm, siger han.

- Samtidig kan de komme i spil hurtigt. Der skal ikke ske udbygninger af elnettet, og der er ikke en masse miljø- og nabohensyn sammenlignet med solparkerne.

Endelig slipper man for det såkaldte "net-tab" på omkring 10 procent af strømmen, der aldrig når frem fra producent til forbruger.

Brancheforeningen vil desuden sammen med Green Power Denmark bane vej for anlæg op til 1 MW mod hidtil kun 125 kWh.

- Vi har brug for både store markanlæg og for taganlæg for at producere nok grøn og konkurrencedygtig energi. Nu kan vi få flere solceller uden at gå på kompromis med kvalitet og sikkerhed, siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125