Lufthavnsgigant: - Sådan navigerer vi i kompleks logistik-jungle
Ligesom der flyver passagerer ind og ud af Københavns Lufthavn, gælder der det samme for varer, der transporteres som luftfragt.

– Det betyder, at vi har fokus på at gøre lufthavnen så attraktiv som muligt for flyselskaber og speditører. Det handler først og fremmest om, at vi har god kontrol med alle led i forsyningskæden – hvem der kommer ind, hvordan det foregår, og at ventetiden bliver så kort som muligt. Vi skal være så effektive som muligt.
Sådan siger Morten Mortensen, der er Head of Airlines Sales i Københavns Lufthavn. Han understreger, at lufthavnens opgave er først og fremmest at sikre effektivitet og kontrol i forsyningskæden.
- Derfor er vi også i gang med et omfattende digitaliseringsprojekt, der skal strømline informationsflowet fra producent til modtager – herunder registrering af varedata, lagerophold og overlevering til flyselskaberne. Alt sammen med fokus på at reducere ventetid og optimere processer.
Lufthavnen arbejder desuden målrettet på at nedbringe CO₂-aftryk.
– Vi elektrificerer køretøjer og udstyr i lufthavnen og følger udviklingen inden for nye flyteknologier tæt, forklarer han.
– Vi er klar til at understøtte brugen af fossilfrit flybrændstof (SAF), elektriske fly og brintteknologi, når det bliver realistisk.
Indtil videre er det dog primært pilotprojekter med små elektriske fly og droner, der er i gang. Teknologien med elektriske fly er endnu ikke moden til større fragt-transporter.
– Rækkevidden og lastkapaciteten er stadig alt for begrænset til at have en elektrificeret infrastruktur i luften, siger Morten Mortensen.

Sikkerhed, scanning og toldbehandling
Sikkerheden omkring cargo er stram. Selve håndteringen og scanning af gods udføres af fem forskellige terminaloperatører – bl.a. WFS og Spirit (en del af SAS-koncernen) samt DHL og FedEx, som har deres egne lukkede systemer.
Alt gods bliver naturligvis scannet og toldbehandlet, men det er ikke Københavns Lufthavn selv, der står for det – det er handlerne og toldmyndighederne.
- Vi sikrer dog, at infrastrukturen og rammerne for sikkerheden er på plads, siger Morten Mortensen.
Dyretransport og VET-center
Lufthavnen rummer også et VET-center med egne dyrlæger og grænsekontrol.
- Vi fungerer som EU's yderste grænse for kontrol af levende dyr, fødevarer og naturprodukter. Vores center er indrettet til at håndtere levende dyr og sikre god behandling under opholdet i lufthavnen.
- Det er et tilbud, vi stiller til rådighed for dem, der har behov, hvad enten det er import eller eksport. Vi har både grænsedyrlæge, toldmyndigheder og passende faciliteter til at sikre korrekt, ordentlig og sikker behandling.
Selve håndteringen af luftfragten varetages af handlerne. Lufthavnens rolle er at stille rammer og infrastruktur til rådighed.
FAKTA OM: Luftfragt i CPH i 2024
- 65% af cargo tonnagen i CPH flyves som ”belly cargo” i passagerfly
- CPH havde i 2024 totalt 325.000 tons i cargo tonnage
- 55% af værdien af dansk eksport til lande uden for EU flyves som luftfragt, det er det samlede billede for CPH og andre lufthavne.
LÆS OGSÅ:
Medicinalindustrien løfter dansk luftfragt til nye højder
Fragtchef: Luftfragt er afgørende for Københavns Lufthavn